Puolassa tuhannet mustiin pukeutuneet mielenosoittajat vastustivat aborttilain tiukennusta

Puolan aborttilainsäädäntö on jo nyt yksi Euroopan tiukimmista.

abortti
Black Friday  -mielenilmaus järjestettiin Varsovassa naisten aborttioikeuden tiukennuksia vastaan 22. maaliskuuta.
Puolan naisten kansallisen lakkoliikkeen järjestämissä mielenosoituksissa aborttilain tiukennusta Varsovassa tunnusväri oli musta.Marcin Obara / EPA

Puolassa Varsovassa ja useissa muissa kaupungeissa järjestettiin perjantaina mielenosoituksia, joissa vastustettiin aborttilakiehdotusta.

Lakiehdotus poistaisi naisen oikeuden saada abortti, mikäli sikiö on vaikeasti vammainen tai epämuodostunut.

Mielenosoittajat protestoivat Varsovassa naisten aborttioikeuden tiukennuksia vastaan mustalla savulla ja vaatetuksella.
Mielenosoittajat protestoivat Varsovassa naisten aborttioikeuden tiukennuksia vastaan mustalla savulla ja vaatetuksella.Marcin Obara / EPA

Lakimuutos olisi vaikeuttanut entisestään abortin saamista maassa, jonka aborttilainsäädäntö on jo nyt yksi Euroopan tiukimmista.

Abortin saa 12 raskausviikolle asti vain, jos raskaus on rikoksen kuten raiskauksen tai insestin tulos, uhkaa äidin terveyttä tai sikiö on epämuodostunut.

Black Friday  -mielenilmaus järjestettiin Varsovassa naisten aborttioikeuden tiukennuksia vastaan 22. maaliskuuta.
Mielenosoittaja huusi iskulauseita aborttilakien tiukentamista vastaan Varsovassa.Marcin Obara / EPA

Mielenosoituksiin osallistui tuhansia mustiin pukeutuneita ihmisiä.

– Vastustamme yrityksiä ottaa mieltä pois itsemääräämisoikeus, 44-vuotias lakinainen Paulina Rudnik sanoi uutistoimisto AP:lle.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto sekä Amnesty International vetosivat Puolan eduskuntaan, jotta se ei hyväksyisi lakiehdotusta.