Hyppää sisältöön

Näyttelijä Amanda Pilke: "Voimme nyt tehdä jotain, mikä tekee koko elokuva-alalle hyvää"

Perjantai-ohjelmassa keskusteltiin anteeksiannosta. Näyttelijä Amanda Pilke sanoo, että myötätunto on auttanut anteeksiantamista.

Perjantai: Vieraana näyttelijä Amanda Pilke
Perjantai: Vieraana näyttelijä Amanda Pilke

Perjantai-ohjelmassa keskusteltiin anteeksiannosta. Näyttelijä Amanda Pilke kertoo, että uutiset ohjaaja Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä ohjaajana palautti vahvasti mieleen myös omia tuntemuksia.

Amanda Pilke esiintyi Louhimiehen elokuvassa Vuosaari. Pilke kuvailee, että Louhimiehen ohjausmetodi oli voimakas, esimerkiksi sanomalla jonkin henkilökohtaisen kommentin Louhimies pyrki saamaan näyttelijästä aidon tuntemuksen. Henkilökohtaiset kommentit saattoivat tuntua raskailta kuvailee Pilke.

– Ei siinä pysty sanomaan, että tämä oli liikaa.

Henkilökohtaisen asiaan puuttuminen sekoitti myös roolihahmoja näyttelijän omat tunteet.

– Kun puututaan johonkin henkilökohtaiseen ja sanotaan se kaikkien edessä, koet sen henkilökohtaisesti ja sitten lähden sen kautta hakemaan roolihahmon tuntemuksia. Varsinkin kun rooli oli rankka, se vahvisti sitä sisäistä epävarmuutta. Siinä sekoittui kaksi maailmaa, että mitä tunnen itse ja mitä hahmo tuntee, sanoo näyttelijä.

Vuonna 2012 Pilke näytteli Vuosaari-roolin lisäksi myös toisen rankan roolin Puhdistuksen Zarana. Kaksi rankkaa rooli samana vuonna jättivät henkisesti tyhjän olon.

– Vuosaaressa olin tosi herkillä. Ei ollut luottamusta, olin tosi herkillä ei ollut luottamusta, että voin olla oma itseni ja että voisin sanoa rohkeasti, jos tulee joku ajatus. Olin kokenut projekteja, joissa oli voimakas luottamus, niin ehkä se rikkoutui. Ja kun sitten tein seuraavan roolin Puhdistus-elokuvaan. Siinä ohjaajan kanssa yhteistyö oli saumatonta. Mutta ehkä kaksi rankkaa roolia samana vuonna, teki niin voimakkaan kokemuksen, että sen jälkeen oli henkisesti tyhjä olo.

Amanda Pilkkeellä meni monta vuotta, ettei hän tehnyt lainkaan elokuva-alan töitä.

– Koin, että olin antanut niin paljon, ei ollut luottamusta vapauttaa tuntemuksia ja mennä eteenpäin. Jäin tuntemusten ja surujen kanssa, ehkä kätkin ne sisimpään, ja se ei tuntunut hyvältä, kuvailee Pilke.

Nyt Amanda Pilke on palaamassa alalle. Hän kuvailee, että suuri käännekohta oli nykyisen miehen tapaaminen.

– Hän oli juuri palannut buddhalaisesta luostarista. Hän eli täysin päinvastaista elämää kuin minä - oli harjoittanut myötätunnon harjoituksia ja tehnyt meditaatiota. Minullekin tuli olo, että on hyvä pysähtyä.

Amanda Pilke kuvailee, että hän alkoi vähitellen tutustumaan omiin tuntemuksiinsa. Pilke sanoo luottavansa että Buddhan opeista löytyy ikivanhaa viisautta, joka on muuttanut tapaa, kuinka hän näkee menneet asiat.

– Olen saanut työkaluja ja ajatuksia, että miten voin kääntää vaikeat kokemukset hyväksi.

Myötätuntoa Amanda Pilke kuvailee parantavaksi lääkkeeksi, se on helpottanut myös anteeksiantoa. Pilke sanoo ymmärtävänsä muita, jotka eivät ole pystyneet antamaan anteeksi.

– Olemme kaikki ihmisiä, ja meillä on tuntemuksemme. Niin kauan, kun pidämme niistä kiinni ja emme ehkä pysty katsomaan niitä tai emme pysty vapauttamaan tunteita, on vaikea päästä eteenpäin.

Pilkkeen mukaan elokuva-alalla olevien huonojen ilmiöiden paljastuminen mahdollistaa muutoksen

– Voimme nyt tehdä jotain, mikä tekee koko elokuva-alalle hyvää. Asiat eivät ole kiinni yhdestä palasesta tai yhdestä ihmisestä. Alalla on satoja ihmisiä töissä ja kaikki tuovat kokonaisuuteen oman palansa. Sen takia kaikkien on tehtävä pieni muutos, että yhteinen hyvä muuttuu, sanoo Pilke.

Lue lisää:

Aina anteeksipyyntö ei riitä – Kriisiviestinnän asiantuntija arvioi Aku Louhimiehen, Brother Christmasin, Lauri Törhösen ja Teemu Laajasalon anteeksipyynnöt

"Epäasiallinen käytös ei kuulu mihinkään työyhteisöön" – Terho selvityttää elokuva-alalla esiintynyttä häirintää

Aku Louhimies kuvaili oloaan todella epäonnistuneeksi ja pyysi anteeksi