Merikotkan pesintää nähdään pian livenä – "Kauheen jännät paikat on"

Merikotkan elämää päästään pian näkemään läheltä Merenkurkussa kun pesäkamera alkaa näyttää pesän tapahtumia. Vielä live ei ole julkisesti nähtävillä mutta se avataan kunhan pesintä alkaa.

merikotka
Merikotkan pesäkamera
Tapio Osala / Pohjanmaan merikotkat

Merikotkan pesäkameraa on koitettu saada toimimaan Merenkurkussa jo muutaman vuoden ajan. Tekniikka on kunnossa mutta luontoäiti toimii omalla tavallaan kameroista välittämättä.

Nyt on kolmas kerta kun koitetaan, sanoo merikotka-aktiivi Tapio Osala.

– Ensimmäisellä kerralla näätä teki pesän merikotkan pesään ja se puri kameran piuhat poikki. Toisella kerralla sitten merikotka siirtyikin pesimään vaihtopesään eikä aloittanut pesintää siinä missä kamera oli.

Nyt vaikuttaa kuitenkin hyvältä.

– Kauheen jännät paikat on, myhäilee Osala.

Pesällä on käynyt toistuvasti merikotkanaaras tekemässä siivoustöitä ja valmistelemassa pesää. Ongelma on se ,että pesän pohjalla on hieman jäätä ja lunta. Lisäksi pakkasjakso on jatkumassa pidempään ja pesinnän alkamisessa tarvittaisiin lämpimämpiä säitä.

Kun pesintä alkaa, alkaa livelähetys

Tällä hetkellä pesäkamera toimii mutta sitä ei ole vielä avattu yleisölle katsottavaksi. Osalan mukaan nyt odotellaan, että pesintä alkaa ja kun se varmistuu, livelähetys tulee julkiseksi. Sitä voi seurata Pohjanmaan Merikotkat -yhdistyksen nettisivulta (siirryt toiseen palveluun) .

Pesäkameralla saadaan tietoa muun muassa mitä merikotkat syövät. Pesiltä löytyy toki joitakin jäänteitä esimerkiksi merimetsoista mutta muusta ravinnosta ei välttämättä jää mitään jäljelle. Kuvamateriaalin perusteella saadaan selville myös missä suhteessa merikotka syö muita lintuja ja kaloja.

– Pystytään myös tarkkaan laskemaan mitä poikasille syötetään, kertoo Osala.

Norppalive oli todella suosittu ja lintumaailman livelähetykset kuten Viron merikotka ja Suomessakin olevat sääksen pesäkamerat kiinnostavat ihmisiä.

Osala uskoo, että pohjalaisten oma merikotkan pesäkamera kiinnostaa myös, sillä se on Suomen ensimmäinen merikotkakamera.

Kamera ja livelähetyksen mahdolllistava välineistö on yhdistyksen omaa hankintaa ja varat siihen on kerätty muun muassa lahjoituksilla.