Trumpin Kiinalle määräämät tullit saivat sijoittajat paniikkiin – "kaikki pörssin toimialat ovat punaisella"

Kiinan kerrotaan vasta harkitsevan uusia pakotteita.

Kiina
Dow Jones -indeksin kehitys vuonna 2018.
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin torstaina tekemä päätös Kiinaan kohdistettavista tuontitulleista on saanut pörssikurssit syöksymään nopeasti alas.

New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksi, joka vielä tammikuussa nousi jyrkästi, laski torstain jälkeen koko alkuvuoden alimpaan arvoonsa. Suuryritysten osakkeita mittaava S&P 500 -indeksi laski kuusi prosenttia. Molemmilla indekseillä lasku oli voimakkain kahteen vuoteen, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Pörssilaskun takana on presidentti Trumpin päätös kohdistaa Kiinaan talouspakotteet, jotka leikkaisivat Kiinan tuontia Yhdysvaltoihin jopa 60 miljardilla dollarilla.

Trumpin tavoitteena on antaa etua Yhdysvaltain vientiteollisuudelle. Investoijat arvioivat kuitenkin, että pakotteet iskevät takaisin. Esimerkiksi lentokonevalmistaja Boeingin osake putosi jo torstaina viisi prosenttia. Laskua on ollut kaikilla toimialoilla.

– Kaikki pörssin toimialat ovat punaisella, joten investoijilla ei ole paikkaa minne paeta, kuvailee Bloomberg.

Iskeekö Kiina takaisin?

Kiina on jo ilmoittanut varovaisista, kolmen miljardin dollarin vastatoimista, mutta nämä saattavat olla vasta alkusoittoa. Kiinan valtiollinen Global Times -lehti kertoo, että Kiinan johto on vasta aloittanut selvityksen vastatoimien vaihtoehdoista.

Kiina on myös raivostunut Trumpin jo toukokuussa käynnistämästä ns. Section 301 -selvityksestä (siirryt toiseen palveluun). Siinä tutkitaan, ovatko kiinalaisyritykset ottaneet laittomasti käyttöön tietotekniikan tutkimustuloksia ja tietotaitoa. Kiinan mukaan selvitys on kansainvälisten kauppasäädösten vastainen ja rikkoo Kiinan etuja.

Kiinalla olisi halutessaan suuri määrä keinoja haitata Yhdysvaltain elinkeinoelämää ja valtiontaloutta. Kiina on Yhdysvaltain raskaasti velkaantuneen talouden suurin lainoittaja. Jo epäily, että Kiina kiristäisi lainoitusta Yhdysvalloille voisi saada korkotason nousuun.

Bloombergin mukaan Kiinan Yhdysvaltain-suurlähettiläs ei ole sulkenut pois tätä vaihtoehtoa.

Yhdysvaltain keskuspankin keskiviikkona tullut koronnostopäätös sattui tässä mielessä huonoon aikaan.

Pörssikurssit ovat Trumpin runsaan vuoden kestäneellä valtakaudella nousseet ennätyslukuihin. Tämän taustalla on erityisesti maailmantalouden hyvä veto, mutta suurelta osin myös Trumpin vaalilupaus käynnistää suuret infrastruktuuri-investoinnit. Lisäksi hänen ajamansa yritysverojen huojennus on nostanut odotuksia.

Trumpin toimintaan liittyvät toiveet ovat mahdollisesti nyt tulossa tiensä päähän. Maailman pörsseissä tapahtui raju notkahdus jo tammikuun lopussa, jolloin kurssit olivat huipussaan. Notkahduksen arveltiin johtuneen juuri psykologisista tekijöistä (siirryt toiseen palveluun). Trumpiin liittyneet taloustoiveet eivät olisi voineet enää kasvaa.

Tämänkertainen lasku vaikuttaa voimakkaammalta ja sen taustalla on aiempaa vakavampia pelkoja kauppasodasta.

Uutista korjattu 25.3. klo 7.13. Trump on määrännyt tuontitulleja, ei pakotteita. S&P 500 on suuryritysten osakkeita, ei teollisuusyrityksien osakkeita mittaava indeksi.

Lähteet: Reuters