Orpo vaatii kokeilua brittimallin mukaisesta sosiaaliturvasta – tulisi perustulokokeilun tilalle

Kokoomusjohtaja sanoo, että Suomen sosiaaliturvan nykyinen malli on vaikeaselkoinen ja "kammottava", ja siitä pitää päästä eroon. Hallituskumppani siniset moittii Orpoa "perässähiihtäjäksi".

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kokoomuksen työelämäristeilyllä Helsingissä perjantaina 23. maaliskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) haluaa, että hallitus käynnistäisi kokeilun Britannian mallin mukaisesta yleistuesta.

Orpo viittaa OECD:n helmikuiseen raporttiin, jossa talousjärjestö arvioi, että brittimallin mukainen niin kutsuttu yleistuki eli Universal credit olisi Suomelle perustuloa järkevämpi ratkaisu.

Myös eriarvoisuutta käsitellyt professori Juho Saaren työryhmä esitti tällä viikolla minimitason etuuksien yhtenäistämistä yhdeksi perusturvalaiksi.

Orpo aloittaisi brittimallin kokeilun kun hallituksen käynnistämä perustulokokeilu päättyy tämän vuoden lopussa. Hänen mukaansa olisi järkevintä, että perustulokokeilun jatkon sijaan otettaisiin seuraavaksi yleistuen kokeilu.

Orpo haluaisi saada uuden kokeilun pian liikkeelle, jotta seuraavalla hallituksella olisi mahdollista tehdä päätöksiä.

– Sosiaaliturvan uudistaminen on seuraavan hallituksen suurin hanke. Uudistus on välttämätön, jotta kannustinloukut selätetään ja ihmiset pääsevät kiinni työelämään, Petteri Orpo sanoo.

Orpo kertoi esityksestä kokoomuksen työelämäristeilyllä lauantaina.

Suomen sosiaaliturvan viemistä Britannian suuntaan on aiemmin esittänyt ainakin kristillisdemokraatit.

"Hallituksella yhteinen halu uudistaa sosiaaliturvaa"

Britanniassa sosiaalietuuksia on yhdistetty yhdeksi tarveperusteiseksi sosiaalietuudeksi. Kokoomus korostaa tiedotteessa, että tulojen noustessa yleistuki vähenee tasaisesti samoin kuin perustulokin, mutta keskeinen ero on yleistuen vastikkeellisuus. Sen saamiseksi edellytetään aktiivisuutta esimerkiksi työnhaussa.

Orpo ei ota kantaa siihen, mitkä Suomen nykyisistä etuuksista kokoomus sisällyttäisi yleistukeen, vaan jättäisi asian asiantuntijoiden arvioitavaksi.

Orpon mukaan juuri kokoomuksen esittämästä mallista ei ole suoranaisesti keskusteltu hallituksessa, mutta hallituksella on yhteinen halu uudistaa sosiaaliturvaa.

Hallituskumppani siniset syytti lauantaina tiedotteessaan Orpoa "perässähiihtäjäksi".

Siniset ilmoittivat tehneensä samansuuntaisia linjauksia, ja että puolueella on valmis ehdotus sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseksi. Siinä peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja osittain toimeentulotuki yhdistyisivät "siniseksi perusturvaksi".

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) tulkitsi lauantaina, että eduskuntapuolueiden kesken olisi syntymässä ”jonkinlaista konsensusta” sosiaaliturvauudistuksesta, jossa ”risainen ja satunnainen sosiaaliturva” koottaisiin yhdeksi tueksi.

– Tällaista ajattelua löytyy kristillisdemokraateilta ja demaritkin menevät mieluummin tähän suuntaan kuin vastikkeettoman perustulon suuntaan, Vartiainen sanoi kokoomusristeilyllä.

– Iso valinta on se, onko vastikkeetonta ja vähäistä perustuloa vai hyvää pohjoismaista perusturvaa, jolla ehkäistään köyhyyttä, mutta samalla patistetaan tai suorastaan työnnetään ihmisiä työmarkkinoille.

Orpo: Suomen nykyinen malli hölmö

Kansainvälistä huomiota herättäneeseen perustulokokeiluun osallistuu 2 000 suomalaista, joille maksetaan kahden vuoden ajan 560 euron perustuloa kuukaudessa.

Orpo ennakoi, että yleistukikokeilun tulisi olla saman tyyppinen, jotta aineistosta saataisiin riittävän suuri tulkintojen tekemistä varten.

Orpo sanoo, ettei ole ollut virhe kokeilla perustuloa Suomessa tavalla, jolla sitä on tehty. Kokeilua on arvosteltu muun muassa liiallisesta suppeudesta.

Hän kiistää myös, että kokoomus haluaisi viedä Suomea pohjoismaisen hyvinvointivaltion sijaan Britannian mallin suuntaan.

– Minusta tässä on kyse nimenomaan hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisesta.

Orpon mukaan yleistuki turvaisi vahvan perusturvan, mutta "hölmö malli joka Suomessa nyt on, joka ei kannusta eteenpäin menoon ja työn vastaanottamiseen" pystyttäisiin purkamaan.

Tekstiä täydennetty kauttaaltaan. Klo 18.35 lisätty sinisten kantoja.

Lue myös: