Sinisten Terho: Suomi on EU:n heikkoitsetuntoinen mallioppilas

Terhon mukaan Suomi ei voita mitään, kun se ei ärsytä ketään.

politiikka
Sampo Terho
Sampo TerhoEmmi Korhonen / Lehtikuva

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho otti jälleen lauantaina etäisyyttä hallituskumppaneihinsa kokoomukseen ja keskustaan. Kyytiä sai etenkin Suomen pitkäaikainen EU-linja.

– Vanhat puolueet pyrkivät miellyttämään muita, eivätkä puolustamaan Suomen kansallista etua, Terho sanoi Helsingissä sinisten puoluevaltuustossa.

Hetken päästä Terho täsmensi, että hän puhuu Suomen pitkästä linjasta ja "nykyinen hallitus tekee pitkään aikaan parasta EU-politiikkaa".

Käänteinen tulovero käyttöön

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ehdotti lauantaina, että Suomi yhdistäisi eri sosiaalietuudet. Kun tulot nousisivat, etuudet pienenisivät automaattisesti. Uudistus saa kannatusta myös sinisiltä.

– Olemme tehneet samansuuntaisia linjauksia, kannatamme esimerkiksi käänteistä tuloveroa, Terho sanoo.

Järjestelmä on käytössä esimerkiksi Britanniassa, jossa valtio maksaa työssäkäyville, mutta pienipalkkaisille työntekijöille sen verran, että kokonaisansiot nousevat tasolle, jolla on mahdollisuus selviytyä.

Köyhät eivät voi maksaa vuorineuvosten lasten kirjoja

Siniset teki lauantaina pesäeroa myös oppositioon ja etenkin vasemmistoon. Suurin oppositiopuolue SDP on ajanut toisen asteen koulutuksen muuttamista maksuttomaksi. Tämä ei Terholle sovi.

– Sosialistit vaativat toisen asteen opiskelun muuttamista verorahoitteiseksi. Toisin sanoen he haluavat laittaa köyhät maksamaan vuorineuvoston lasten oppikirjat.

Terho ilmoitti, että puolue on valmis maksamaan pienituloisten perheiden opiskelijoille materiaalitukea. Sitä voisi saada esimerkiksi oppikirjoihin.

Aloite päivässä

Siniset on tehtaillut viime aikoina uusia aloitteita. Blogissaan (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti, että tavoitteena on tehdä maaliskuussa yksi aloite päivässä.

Perjantaina Terho ilmoitti, ettei aio luovuttaa Jussi-palkintoa elokuvaohjaaja Aki Louhimiehelle. Kulttuuri- europpa- ja urheiluministeri Sampo Terho kertoi myös haluavansa selvityksen elokuva-alan työoloista.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila selvittää, pitäisikö kaikilla olla oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan riippumatta siitä, kuuluuko työttömyyskassaan vai ei.

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK ja toimihenkilöjärjestö STTK ilmoittivat, että kyse on sinisten kannatustempusta.

Puolueella on tarve erottua, sillä Ylen edellisessä puoluekannatusmittauksessa siniset sai 1, 6 prosentin kannatuksen.