1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kai Mykkänen

Sisäministeri Mykkänen Puigdemont-tapauksesta: "On todennäköistä, että hän on Suomessa"

Mykkäsen mukaan Espanjan luovutuspyyntö velvoittaa Suomen poliisin pidättämään Puigdemontin tavattaessa.

Sisäministeri Kai Mykkänen Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo olleensa iltapäivällä yhteydessä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiseen liittyen Carles Puigdemontin tapaukseen.

– Espanja on täydentänyt luovutuspyynnön asiakirjoja, ja nyt se johtaa automaattisesti siihen, että Suomen poliisi on velvollinen pidättämään Puigdemontin tavattaessa, Mykkänen kommentoi asiaa kokoomuksen työelämäristeilyllä lauantaina.

Keskusrikospoliisi kertoi tänään, että Katalonian entisestä johtajasta Puigdemontista käynnistetään Suomessa normaali luovuttamisprosessi, jos hänet tavoitetaan. Espanja on tehnyt kansainvälisen luovutuspyynnön Puigdemontista.

Mykkänen kertoo, että tällä hetkellä Puigdemontin olinpaikka ei ole täsmällisesti poliisin tiedossa, mutta on todennäköistä, että hän on Suomessa.

– Jos hänet tavataan Suomessa ja pidätetään, niin sen jälkeen asia siirtyy oikeusministeriön harkintaan, joka päättää luovutuksesta Espanjaan.

Tullaanko häntä etsimään?

– Hänestä on jätetty Suomessa etsintäkuulutus myös normaalilla menettelyllä.

Miten ikävässä välikädessä Suomessa ollaan tässä asiassa?

– Tämä ei ole täysin tavatonta. Esimerkiksi Turkkiin on jouduttu harkitsemaan viime vuosina vastaavia luovutusmääräyksiä. EU-maiden kesken tämä on tietysti harvinaista.

Lue myös:

KRP: Puigdemontista käynnistetään luovuttamisprosessi, jos hänet tavoitetaan