Herätys: Kellot käännettiin kesäaikaan, ensimmäisten Euroviisujen voittaja kuoli, tekoäly trimmaa työvuoroja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Herätyskello sängyn vieressä.
AOP

Muista siirtää kellot kohti kesää

Suomi siirtyi viime yönä kesäaikaan, kun kelloja siirrettiin tunnilla eteenpäin. Takaisin talviaikaan palataan lokakuun lopussa. Muistatko vielä, miksi koko kesäaika alun perin otettiin käyttöön?

Viisuvoittaja kuoli 94-vuotiaana

Ensimmäisten Euroviisujen voittaja on kuollut. Ennen laulu-uraansa tanssijana tunnettu sveitsiläinen Lys Assia kuoli Zürichissä 94-vuotiaana. Hän voitti Euroviisut vuonna 1956 Luganossa kappaleella Refrain.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Euroviisuvoittaja, Lys Assia jatkoi esiintymisiään pitkään. Kuva on vuodelta 2011.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Euroviisuvoittaja, Lys Assia jatkoi esiintymisiään pitkään. Kuva on vuodelta 2011.Ennio Leanza / EPA

Tekoäly haistaa, milloin ihmiset käyttävät rahaa lemmikkeihinsä

Algoritmien käyttö yleistyy nyt myös henkilöstöjohtamisessa. Lemmikkieläintarvikkeita myyvä Musti ja Mirri trimmaa myyjien työvuorolistoja tekoälyn avulla. Algoritmit osaavat ennustaa aiemman myyntihistorian perusteella, milloin liikkeessä tarvitaan eniten myyjiä.

Algoritmi -grafiikka
Laura Merikalla / Yle Uutisgrafiikka

Uusiutuvan energian taikatemppu tanskalaisittain

Tanskalainen Samsøn saari saa kaiken muun paitsi liikenteeseen kuluvan energian uusiutuvista luonnonvaroista: auringosta, tuulesta ja biomassasta. Saarella on siirrytty harvinaisen onnistuneesti uusiutuvaan energiaan. Mutta miksi vastaavaa on niin vaikeaa tehdä maailmalla? Selvitimme, miten tanskalaiset taikatemppunsa tekivät.

lehmiä
Samsøssa on tilaa sekä karjalle että tuulivoimalle.Antti Haanpää / Yle

F1-kauden ensimmäistä kisaa käydään Melbournessa

Formula 1 -kauden avaavaa Australian GP:tä ajetaan parhaillaan Melbournen radalla Australiassa. Kimi Räikkönen starttasi kisaan toiselta sijalta heti Lewis Hamiltonin jälkeen. Valtteri Bottas lähti kaukaa kärjen takaa kolaroituaan aika-ajoissa. Yle seuraa kilpailua hetki hetkeltä.

Kimi Räikkösen ohjaama Ferrari Australian kilpailussa.
Kimi Räikkönen aika-ajoissa Melbournen radalla.Martin Keep / AOP

Maan keskiosissa sataa lunta

Lumisateita liikkuu hitaasti etelään maan keskiosista, kertoo meteorologi Anne Borgström. Etelässä on vielä päivällä paikoin aurinkoista, mutta viimeistään illalla pilvistyy ja lumikuurot ovat mahdollisia. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa lunta saattaa kertyä yli 10 cm. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääkartta
Yle