Britannian kokemukset yleistuesta ovat ristiriitaiset – muutoksen järkevyys selvinnee vasta vuosikymmenien kuluttua

Ministeri Orpo vaatii kokeilua brittimallin mukaisesta yleistuesta, johon suhtaudutaan Britanniassa yhä ristiriitaisesti.

Perustulo
Lontoo rankkasade
AOP

Britanniassa yleistuki on konservatiivipuolueen lempilapsi. Sen lainsäädäntö luotiin vuonna 2011 ja tavoitteena oli, että se olisi käytössä koko maassa vuonna 2017. Nyt tavoitetta on siirretty eteenpäin vuoteen 2022–2023.

Britannian versio yleistuesta nivoo yhteen kuusi eri korvausta, esimerkiksi asumistuen ja työttömyyskorvauksen.

Kokemukset “universal creditistä” ovat ristiriitaiset. Konservatiivipuolueen ministerit sanovat, että se on ollut menestys. Heidän mukaansa tutkimukset yleistuen piirissä olevilla alueilla näyttävät muun muassa, että muutos auttoi työnhakijoita työllistymään.

Budjettivastuun toimisto OBR on kuitenkin eri mieltä. Hallituksen varainkäyttöä tarkkailevan julkisen elimen mielestä tuen hyödyistä ei ole riittäviä todisteita ja sen käyttöönotto on edelleen "merkittävä riski" julkiselle taloudelle.

Toimiston raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) muutoksesta on tulossa enimmillään 2 prosentin kokoiset säästöt. Nämäkin uhkaavat jäädä toteutumatta jos yleistukeen kuuluvien korvauksien leikkauksia perutaan.

Tuen tarvitsijat ruoka-avun varassa

Yleistuen käyttöönotto ei näytä tähän mennessä helpottaneen tukijärjestelmän monimutkaisuutta.

Käyttöönottovaiheessa monet tuista riippuvaiset ovat jääneet väliinputoajiksi. Ruokapankkiapua järjestävä Russell Trust -organisaatio kertoo, että avun tarve kaksinkertaistui yleistuen piiriin siirtyneillä alueilla.

Yleistukimuutoksen lupauksena oli alunperin entistä anteliaammat tuet useimmille. Tukia vastaanottavien parissa monet kokevat kuitenkin, että kokonaistuet ovat viime vuosina pienentyneet Britannian hallitusten leikatessa julkisia menoja.

Tähän mennessä yleistukijärjestelmän tuomista hyödyistä ei siis ole kiistattomia todisteita. On mahdotonta sanoa onko Britannian yleistukiongelmien syynä alkuvaiheen hankaluudet vai perustavanlaatuiset virheet järjestelmässä.

Britannian kokemus näyttää, että suuriin muutoksiin sisältyy myös suuria riskejä, eikä tukimallin muuttaminen yksin ratkaise esimerkiksi tuloeroihin liittyviä ongelmia. Muutoksen järkevyys selvinnee vasta vuosikymmenien kuluttua.

Lue lisää aiheesta:

SDP:n Lindtman kuittaa Orpolle: "Olisikohan vaalit tulossa, kun hallitus puhuu perusturvasta"

Orpo vaatii kokeilua brittimallin mukaisesta sosiaaliturvasta – tulisi perustulokokeilun tilalle

Korjaus 25.3.2018 klo 15.09: Muutoksessa on raportin mukaan kyse enimmillään kahden prosentin säästöstä ei kahden prosenttiyksikön muutoksesta.