SDP:n Lindtman kuittaa Orpolle: "Olisikohan vaalit tulossa, kun hallitus puhuu perusturvasta"

Lindtman ihmettelee, miksi hallitus ehdottaa jo uutta perusturvakokeilua kun nykyinen perustulokokeilu on yhä kesken.

perusturva
Antti Lindtman
Antti LindtmanPetteri Paalasmaa / AOP

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuittaa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ehdotuksen uudeksi perusturvamallikokeiluksi vaalipuheiksi.

Lindtmanin mukaan mitään kokeiluja ei enää tarvita, vaan päätöksiä. Hän ihmettelee, miksi hallitus ehdottaa jo uutta perusturvakokeilua kun nykyinen perustulokokeilu on yhä kesken.

– Nyt tämä [Orpon ehdotus] laitettaisiin taas uuteen vuosia kestävään kokeiluun. Ongelma on se, että näillä kokeiluilla on lykätty ja sivuutettu välttämättömiä ja todellisia korjauksia, joita tarvitaan.

– Tässä herää kysymys, että olisikohan vaalit tulossa, kun hallitus nyt puhuu perusturvasta, Lindtman lisää.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitti lauantaina kokoomusristeilyllä, että hallitus käynnistäisi kokeilun Britannian mallin mukaisesta yleistukeen perustuvasta sosiaaliturvasta.

Britannian mallissa eri tukimuodot on yhdistetty yleistueksi, joka vähenee tulojen noustessa. Sen saaminen edellyttää aktiivisuutta muun muassa työnhaussa.

Lindtman sanoo, että SDP on valmistellut oman yleisturvamallin, joka selkeyttäisi sosiaaliturvaa ja tekisi siitä oikeudenmukaisemman sekä kannustaisi ottamaan töitä vastaan.

– Siinä yhdistetään eri tukimuotoja ja vähennetään väliinputoamisia. Luotamme ihmiseen ja kannustamme heitä töihin. Näemme, että parempi tulos saavutetaan porkkanan kuin kepin kautta.

Lue myös:

Britannian kokemukset yleistuesta ovat ristiriitaiset – muutoksen järkevyys selvinnee vasta vuosikymmenien kuluttua

Orpo vaatii kokeilua brittimallin mukaisesta sosiaaliturvasta – tulisi perustulokokeilun tilalle