Kroatian konservatiivit osoittivat mieltään naisia suojelevaa sopimusta vastaan: "Vastustamme sukupuoli-ideologiaa"

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan he eivät vastusta naisten oikeuksia, vaan sitä, miten sukupuoli on määritelty sopimuksessa.

Kroatia
ihmisiä lippujen ja ristien kanssa
Kroatian katolinen kirkko vastustaa Istanbulin sopimuksen hyväksymistä. Lauantain mielenosoitukseen Zagrebissa osallistui arviolta tuhansia ihmisiä.Daniel Kasap / EPA

Kroatiassa tuhannet konservatiivit protestoivat lauantaina kansainvälisen naisia suojelevan sopimuksen hyväksymistä.

Uutistoimistot AP ja AFP arvioivat, että Zagrebissa järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui jopa 10 000 ihmistä. He lauloivat kansallismielisiä lauluja ja huusivat Kroatian keskustaoikeistolaista hallitusta vastustavia iskulauseita.

Kroatian hallitus hyväksyi viime viikolla niin kutsutun Istanbulin sopimuksen eli Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Parlamentti ei ole vielä ratifioinut sitä.

Mielenosoituksen järjestivät Kroatian konservatiivinen oppositio ja katolinen kirkko. Ne ovat sanoneet tukevansa naisiin kohdistuvan väkivallan torjumista mutta vastustavansa sitä, että sukupuoli määritellään sopimustekstissä sosiaalisten roolien pohjalta – ei biologian.

– Vastustamme sukupuoli-ideologiaa, konservatiivijohtaja Zeljka Markic sanoi AP:lle.

– Minusta tämä on Kroatialle käännekohta, jossa meidän pitää päättää, valitsemmeko perheen ja perinteisten arvojen säilyttämisen vai menemmekö toista tietä, joka on määrätty ulkopuolelta, Brysselistä, mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Kristina Pavlovic sanoi Reutersille.

Bulgaria ja Slovakia eivät hyväksyneet sopimusta

Viime kuussa Bulgaria ja Slovakia jättivät Istanbulin sopimuksen ratifioimatta samankaltaisista, sukupuolen määritelmään liittyvistä syistä.

Kroatiassa hallitus on antanut erillisen lausunnon, jossa todetaan, että sopimus ei muuta avioliiton juridista määritelmää. Kroatian lain mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Lähes 90 prosenttia 4,2 miljoonasta kroatialaisesta kuuluu katoliseen kirkkoon, jolla on merkittävä yhteiskunnallinen asema.

Tällä viikolla julkaistun mielipidemittauksen mukaan kaksi kolmasosaa kroatialaisista kannattaa Istanbulin sopimuksen ratifioimista.

Suomessa Istanbulin sopimus tuli voimaan vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, AFP, Reuters