Ensimmäinen euroviisuvoittaja Lys Assia on kuollut

Kaikkien aikojen ensimmäisten Euroviisujen voittaja, sveitsiläinen Lys Assia on kuollut 94-vuotiaana. Assia voitti laulukilpailun vuonna 1956 kappaleella Refrain.

Euroviisut
Kaikkien aikojen ensimmäinen Euroviisuvoittaja, Lys Assia jatkoi esiintymisiään pitkään. Kuva on vuodelta 2011.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Euroviisuvoittaja, Lys Assia jatkoi esiintymisiään pitkään. Kuva on vuodelta 2011.Ennio Leanza / EPA

Lys Assia oli alunperin tanssija, mutta laulajana hänet opittiin tuntemaan kaikkialla vuoden 1956 Euroviisuvoiton jälkeen.

Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin Sveitsin Luganossa ja Assia korjasi voiton kotiin kappaleella Refrain. Hän palasi kisaamaan Euroviisuvoitosta vielä kahdesti, vuosina 1957 ja 1958. Voittoa hän ei pystynyt uusimaan, mutta 1958 viisuissa Assia sijoittui toiseksi.

Tämän jälkeenkin Lys Assia oli uskollinen Euroviisujen kannattaja ja hänet nähtiin usein tähdittämässä kisan finaalilähetyksiä. Vuonna 2011 ja 2012 Assia pyrki vielä edustamaan Sveitsiä Euroviisuissa, mutta ei tullut valituksi.

Pitkän ja menestyksellisen musiikkiuransa aikana Lys Assia esiintyi monille maailman merkkihenkilölle kuningatar Elisabetista Eeva Peroniin, ja esiintyi erityisesti hyväntekeväisyystapahtumissa.

Lys Assia kuoli Zurichissä 94-vuotiaana.