Suomi siirtyi kesäaikaan

Suomi siirtyi jälleen kesäaikaan kolmelta yöllä. Kesäaika on ollut maassamme käytössä vuodesta 1981. Tuolloin ajateltiin kesäajan säästävän kymmeniä miljoonia markkoja energiankulutuksessa.

kesäaika
Kello, jossa kaksi viisaria.
Kelloja siirrettiin tunti eteenpäin sunnuntaina.Lehtikuva / Yle Uutisgrafiikka.

Ensimmäisen kerran Suomessa selviteltiin kesäajan käyttöönottoa jo vuonna 1922, kun Yhdistyneiden kansakuntien edeltäjä, Kansainliitto kartoitti Euroopan valtioiden halukkuutta ottaa kesäaika käyttöön.

Tuolloin maatalousministeriön alainen meteorologinen toimikunta arvioi, että Suomen pitäisi ottaa kesäaika käyttöön, jos muutkin sivistysmaat niin tekevät.

Tuolloin kuitenkin päädyttiin ajatukseen, ettei uudistuksessa olisi mitään järkeä: (siirryt toiseen palveluun) Suomen kesät ovat niin valoisia, ettei energiansäästöä synny.

Parikymmentä vuotta myöhemmin, sotakesänä 1942 Suomessa kokeiltiin kesäaikaa, mutta testaus jäi tuolloin yhteen kesään.

Muuallakin Euroopassa sotavuotien jälkeen palattiin niinsanottuun normaaliaikaan. 70-luvun energiakriisi sai kuitenkin Keski-Euroopan maat ottamaan kesäajan jälleen käyttöön.

Suomi siirtyi kesäaikaan vuonna 1981. Tuolloin uskottiin energiansäästön olevan jopa kymmeniä miljoonia markkoja.

Tosin energiaa myös kului kellojen näpräämiseen, esimerkiksi rautateillä noin 500 asemanhoitajaa oli kääntämässä kelloja yötöinä. Nykyään älypuhelimet ja monet tekniset laitteet päivittyvät pääsääntöisesti kesäaikaan ihan itsestään, mutta asia kannattaa toki varmistaa.

Kokonaan eri asia on sitten se, miten hyvin kunkin ihmisen oma sisäinen kello päivittyy muutokseen.

Lähteet: STT, Ylen Elävä arkisto