Hyppää sisältöön

Itä-Ghoutan siviilit saamassa apua – kapinallisryhmien erimielisyydet viivästyttävät evakuoinnin toteuttamista

Viimeiset Itä-Ghoutan kapinalliset eivät halua, että heidät siirretään samalle kapinallisalueelle kuin muut.

Naisia ja lapsia poistumassa Itä-Ghoutan saarretulta alueelta al-Wafideenin turvakäytävän kautta. Kuva: SANA / EPA

Syyrian hallituksen joukot ovat saaneet haltuunsa kaksi kolmesta Damaskoksen koillispuolella, Itä-Ghoutassa olleista kapinallispesäkkeistä.

Venäjän armeija tiedotti eilen lauantaina, että Itä-Ghoutasta on siirretty turvallisemmille alueille jo 105 000 siviiliä ja kapinallistaistelijaa. Taistelijat ja heidän perheensä siirretään linja-autokuljetuksin Idlibin alueelle Syyrian luoteisosaan.

Itä-Ghoutassa kapinalliset pitävät hallussaan enää Douman kaupungin aluetta. Saarrettua aluetta hallitsee Jaish al-Islam -järjestö. Uutiskanava al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun)mukaan järjestö on toistaiseksi kieltäytynyt tulitaukosopimuksesta Syyrian hallituksen kanssa.

Al-Jazeera arvelee syyksi sen, että Jaish al-Islam (Islamin armeija) on huonoissa väleissä Idlibiä hallussan pitävien ryhmittymien kanssa. Jaish al-Islam on aiemmin halunnut korvata maallisen vallan Syyriassa islamin lailla. Viime vuosina järjestön on arveltu lieventäneen uskonnollista kantaansa ja painottaneen toiminnassaan enemmän Syyrian hallituksen uudistamista. Idlibissä vallassa ovat ankaran ääri-islamilaiset järjestöt.

Jaish al-Islam on esittänyt, että sen tukijat siirretään Doumasta jollekin muulle kapinallisten vielä hallussa olevalle alueelle.

Idlib ei myöskään ole turvallinen. Syyrian armeija ja sitä tukevat Venäjän ilmavoimat pommittavat aluetta jatkuvasti. Idlib on ylikansoitettu ja siellä on yli miljoona pakolaista. Työtä on vaikea saada.

Kuva: Youssef Badawi / EPA

Lauantaina linja-autot kuljettivat ihmisiä Zamalkan, Irbinin ja Ain Tarman kaupungeista, jotka kuuluivat aiemmin saarrettuihin alueisiin. Tiedotusvälineiden kuvista ilmenee, että venäläiset sotilaspoliisit tarkastivat busseihin nousevat taistelijat.

Syyrian Punainen puolikuu antoi lähtijöille ruokaa ja juomaa, mikä tuli suureen tarpeeseen, sillä monet motissa olleet ihmiset olivat jo aliravittuja.

Syyrian armeija on löytänyt piiritetyiltä alueilta myös omia sotilaitaan, jotka ovat olleet kapinallisten sotavankeina.

Evakuoinnin on määrä jatkua tänään sunnuntaina. Taistelut Itä-Ghoutan alueella ovat ainakin toistaiseksi laantuneet. Helmikuun puolivälissä alkanut Itä-Ghoutan kapinallisalueiden nujertaminen on aiheuttanut arviolta 1 600 ihmisen kuoleman.

.
.