1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virpominen

Jännitystä, höyheniä ja riemun kiljahduksia – Katso, miten virpojat toivat pääsiäisen kotioville

Muualla Suomessa virvotaan perinteisesti palmusunnuntaina, mutta Pohjanmaalla trullit lähtevät oville vasta viikon päästä pääsiäislauantaina.

Trulleja ovella, josta annetaan palkkaa virpomisesta
Kävimme kuvaamassa virpojia Helsingin Maunulassa palmusunnuntaina.

Helsinkiläinen Unna Nummelin veti aamulla päälleensä essun ja sitoi hiusten peitoksi huivin. Vielä sipaus punaa poskiin ja tyttö oli muuntautunut pääsiäisnoidaksi. Nummelinille virpominen on jo niin tuttu juttu, ettei ovelle meno enää jännitä.

– Ei tämä enää jännitä. Niin monella ovella käydään, kuin vitsoja vaan riittää, hihkaisee Nummelin.

Palkaksi virpomisesta tuli suklaata ja tikkari. Arvokas vastalahja sujautetaan käsivarrella kiikkuvaan kahvipannuun ja matka jatkuu seuraavalle ovelle.

Unna Nummelin on jo kokenut virpoja. Tyttö luotsasi virpojia talosta taloon sunnuntaina Helsingin Maunulassa. Kuva: Antti Haanpää/Yle
Ovilta kuultiin iloisia kiljahduksia, kun virpojat saivat palkkansa. Kuva: Antti Haanpää/Yle
Isot pääsiäismunat tuntuivat olevan monen virpojan mielestä paras palkinto virpomisesta. Kuva: Antti Haanpää/Yle

Perinteisesti virpojat ovat palmusunnuntaina pukeutuneet noidiksi ja toivottaneet virpomalla terveyttä naapurustolle. Viime vuosina ovilla on kuitenkin nähty noita-asujen lisäksi myös muita naamiaishahmoja.

Esimerkiksi helsinkiläinen Roope Prokkola oli pukeutunut tänä vuonna siaksi. Noitien kintereillä kipitti myös velhoja ja pieni tiikeri.

Helsinkiläinen Oiva Sorsa oli valinnut velhon roolin ja Roope Prokkola puolestaan päätyi virpomaan sikanaamarissa.
Tiikeriksi pukeutunut Eero Larres oli yksi päivän pienimmistä virpojista. Pieni tiikeri kipitti muiden kannoilla, vaikka ei vielä jakanut omia vitsoja. Kuva: Antti Haanpää/Yle
Ville Honkala sai innoituksen velhon asuun kotoa löytyneistä hiusväreistä. Kuva: Antti Haanpää/Yle

Iloinen nauru ja jännittynyt odotus täyttivät kadun, kun kymmenet pääsisäisnoidat ja velhot koputtelivat kilpaa oville. Palkanmaksussa oltiin tarkkoina, että kaikki varmasti saivat palkkansa ja makeiset jaettiin tasan.

Kadulla riitti menoa ja vilskettä, kun kymmenet pääsiäisnoidat juoksivat ovelta ovelle. Kuva: Antti Haanpää/Yle
Ansa Kuusniemi oli pukeutunut perinteiden mukaan pääsiäisnoidaksi. Kuva: Antti Haanpää/Yle

Laura Larres kertoo askarrelleensa vitsoja oikein porukassa kolmen lapsen voimin. Urakka on joka vuosi iso, mutta lasten ilo palkitsee.

– Tarkoitus oli tehdä vitsat, kun pienin lapsi on päiväunilla. Hän ei sitten nukkunutkaan pitkään, joten askartelusta tuli melkoista huisketta. Minun mielestä tämä on kuitenkin tosi hyvä perinne. Kyllähän se palkitsee, kun katsoo lapsien menoa nyt, sanoo Larres.

Kuva: Antti Haanpää / Yle
Maunulassa monilla ovilla ilmoitettiin, mikäli virpojien oli lupa tulla loitsuamaan. Kuva: Antti Haanpää/Yle
Ilona Nummelin korista löytyi neljä pääsiäismunaa ja hieman muita karkkeja. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Jussi Nummelin kulki virpojajoukon perässä vitsakuskina. Hänen mielestä perinteestä kannattaa ehdottomasti pitää kiinni, koska virpomisessa on mukava tunnelma ja tekemistä lapsille.

Välillä tarvittiin vanhempien opastusta. Huoltojoukot toimivat myös vitsojen ja karkkien kantajina. Kuva: Antti Haanpää/Yle
"Minne mennään seuraavaksi?" Kuva: Antti Haanpää/Yle
Maunulassa nähtiin sunnuntaina monennäköisiä pääsiäisnoitia. Kuva: Antti Haanpää/Yle