Suomesta lähtenyt katalaanijohtaja Puigdemont otettiin kiinni Saksassa – oikeuden eteen maanantaina

Tuomari kuulee Puigdemontia huomenna, oikeudesta kerrotaan uutistoimisto AFP:lle.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carles PuigdemontMarkku Ulander / Lehtikuva

Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont on otettu kiinni Saksan ja Tanskan välisellä rajalla. Hän yritti päästä Tanskasta Saksaan.

Hänen asianajajansa Jaume Alonso Cuevillas kertoi asiasta espanjalaiselle uutistoimisto EFE:lle. Saksan poliisi on vahvistanut tiedon.

Pohjoisen Schleswig-Holsteinin osavaltion poliisi ilmoitti ottaneensa Puigdemontin kiinni aamupäivällä kello 11.19 lähellä A7-moottoritietä, joka johtaa Tanskasta Saksaan.

Saksalaisen uutistoimisto dpa:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Puigdemont on kuljetettu iltapäivällä Neumünsterin vankilaan.

Oikeusviranomaisten mukaan Puigdemont tuodaan huomenna maanantaina tuomarin kuultavaksi, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Kuulemisen tarkoitus on varmistua hänen henkilöllisyydestään.

Saksalainen Focus-lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että Espanjan tiedustelupalvelu olisi seurannut Puigdemontin liikkeitä koko ajan ja antanut vinkin Saksan keskusrikospoliisille, kun tämä lähti Suomesta kohti Saksaa. Jutussa ei nimetä lähteitä.

Uutistoimisto AP kertoi espanjalaisen poliisilähteen vahvistaneen, että Espanjan viranomaiset auttoivat Saksan poliisia paikallistamaan Puigdemontin.

Asianajajan mukaan Puigdemont oli paluumatkalla Belgiaan, missä hän on oleskellut viime kuukaudet.

Espanja on antanut kansainvälisen pidätysmääräyksen Puigdemontista, joka vieraili tällä viikolla Suomessa.

Suomen keskusrikospoliisi kertoo, että se olisi aloittanut luovutuspyynnön edellyttämän kiinniottoprosessin, mutta Puigdemont ehti poistua maasta.

Espanja epäilee Puigdemontia ja muita katalaanijohtajia muun muassa kapinasta.

Lue lisää:

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Puigdemont siirtyi Belgiasta Tanskaan

Katalonian itsenäisyysjohtaja Puigdemont Suomessa: Muustakin kuin itsenäisyydestä voidaan neuvotella

KRP: Puigdemontista käynnistetään luovuttamisprosessi, jos hänet tavoitetaan

Lähteet: Reuters, AP, AFP