1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Puigdemont otti riskin joka toteutui – Eurooppa kohauttaa olkiaan

Katalonian ex-aluejohtajan karkottaminen Saksasta on todennäköisempää kuin se olisi ollut Belgiasta, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carles PuigdemontMartti Kainulainen / Lehtikuva

BrysselKatalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont olisi hyvin voinut jatkaa hiljaiseloa Waterloon pikkukaupungissa Brysselin eteläpuolella ja todennäköisesti välttää joutumisen espanjalaiseen vankilaan.

Jostain syystä Puigdemont kuitenkin otti vastaan kutsun puhumaan Helsinkiin. Puigdemontin ollessa Suomessa Espanjan korkein oikeus antoi hänestä uuden eurooppalaisen pidätysmääräyksen.

Entinen aluejohtaja lähti maateitse takaisin Belgiaan, mutta paluumatka pysähtyi poliisin kiinniottoon Saksassa, Tanskan rajalla. Nyt Puigdemont on saksalaisessa putkassa odottamassa asian etenemistä.

Siellä hän todennäköisesti miettii, kannattiko enontekiöläisen kansanedustajan Mikko Kärnän (kesk.) kutsuun vastata myöntävästi. Mutta varmaan sitäkin, onko muualta Euroopasta saatavissa tukea Espanjan luovutuspyyntöä vastaan.

Tuskinpa. EU on tähän asti ollut Katalonian itsenäisyyskeskustelussa yksiselitteisesti Espanjan hallituksen puolella. Edes katalaanijohtajien kovat syytteet ja uhkaavat 25 vuoden vankeustuomiot eivät saaneet unionia tai sen jäsenmaita pehmentämään näkemyksiään.

– Espanja on maa, jossa oikeusvaltioperiaatetta noudatetaan, sanoi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans pian lokakuun itsenäistymiskansanäänestyksen jälkeen.

Ne harvat eurooppalaiset äänet, joilta on löytynyt ymmärrystä katalaaneille, ovat kuuluneet muilta itsenäisyyttä tai autonomiaa havittelevilta alueilta. Belgian pääministeri Charles Michel joutui moittimaan Espanjan poliisin väkivaltaa kansanäänestyksen yhteydessä, koska hänen hallituksensa suurin puolue on flaaminationalistinen N-VA.

Samaa puoluetta edustava maahanmuuttoministeri Theo Francken väläytti, että Puigdemontille voitaisiin myöntää poliittinen turvapaikka Belgiasta. Vähän sen jälkeen ex-katalaanijohtaja ilmestyikin Brysseliin.

Saksassa Puigdemontilla on vähemmän ystäviä, eikä Saksalla ole mitään ilmeistä syytä olla panematta toimeen Espanjan tekemää luovutuspyyntöä.

Ensinnäkin Saksan lainsäädännöstä löytyy samankaltainen kapinarikosnimike, josta Puigdemontia odottaa Espanjassa enintään 25 vuoden tuomio.

Puigdemontin ensimmäinen luovutushanke Belgiasta jäädytettiin juuri Belgian ja Espanjan lainsäädännön erojen takia, jotka olisivat rajoittaneet Espanjan viranomaisten mahdollisuuksia syyttää Puigdemontia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel edustaa samaa eurooppalaista puolueryhmää kuin Espanjan pääministeri Mariano Rajoy. On muutenkin vaikea nähdä, että Saksan hallituksesta ehdotettaisiin tosissaan esimerkiksi poliittista turvaa Puigdemontille.

Niinpä Saksan on myös helppo vedota siihen, että politiikkaa ei pidä sekoittaa juridiikkaan.

El Diario -lehden tietojen mukaan Espanjan tiedustelupalvelu seurasi Puigdemontin matkan etenemistä Suomesta saakka. Se kuitenkin odotti, että ex-aluejohtaja pääsi luovutuksen kannalta suotuisaan maahan ennen paikallisten viranomaisten hälyttämistä.

Carles Puigdemontin eurooppalaiset ystävät ovat harvassa.

Lue seuraavaksi