1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veroilmoitukset

Kohta postilaatikosta tippuvassa veroehdotuksessa voi olla rahanarvoisia virheitä – huomioi ainakin nämä seikat tarkistaessasi

Palautuksen määrä kannattaa tarkistaa, vinkkaa Veronmaksajien Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela.

veroilmoitukset
verokortti kuori.
Derrick Frilund / Yle

Esitäytettyjä veroilmoituksia alkaa enenevässä määrin putoilemaan kansalaisten postiluukuista huhtikuussa. Esitäytetyissä veroilmoituksissa tiedot ovat yleensä oikein, mutta verohallinto saa tietonsa useasta lähteestä – ja tässä piilee virheen mahdollisuus.

Esimerkiksi satunnaiset tulot ja ulkomaiset tiedot saattavat uupua veroehdotuksesta.

Kuinka tarkkaan esitäytetyn veroilmoituksen tiedot kannattaa käydä läpi? Lue Veronmaksajien Keskusliiton lakiasiainjohtajan Vesa Korpelan perusvinkit. Korpela vieraili tänään maanantaina Ylen aamu-tv:ssä.

Vesa Korpela
Veronmaksajien Keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela.

1. Käy läpi ennakonpidätykset ja luontoisedut. Tietoja voi verrata viimeiseen palkkakuittiin. Virheitä voi olla erityisesti pienissä sivutuloissa, kuten kokouspalkkioissa.

2. Tarkista palautuksen määrä. Veroilmoituksesta saatetaan katsoa ainoastaan tieto siitä, että saako mätkyjä vai palautuksia. Palautuksen määrä kannattaa kuitenkin tarkistaa, sillä siinäkin voi olla virhe. Verovelvolliselle saattaisi olla tulossa enemmänkin palautusta, kuin ehdotuksessa sanotaan.

3. Vähennyksien ilmoittaminen. Omaa selvittelyä vaativat vähennykset puuttuvat veroehdotuksesta; ne pitää itse täydentää. Tällaisia ovat esimerkiksi työmatka-, kotitalous- ja tulonhankkimisvähennykset.

4. Takautuvat vähennykset. Jos joltain vuodelta on jäänyt vähennyksiä hakematta, voi niitä hakea takautuvasti. On hyvä huomioida, että vuoden 2016 verotuksesta voi hakea muutosta kuuden vuoden ajan. Vuoden 2017 verotuksesta muutosta voi hakea kolme vuotta. Aika lasketaan verotusvuoden loppumisesta.

Lue myös:

Nyt on kreivin aika hakea verohelpotuksia: paljon vähennettäväksi kelpaavaa jää ilmoittamatta

Muistithan tehdä edes nämä verovähennykset? – Tarkista täältä

Lue seuraavaksi