Palkkatuet ovat pahasti myöhässä: Voi aiheuttaa kassakriisin pienessä yrityksessä

Yrityksille myönnettyjen palkkatukien viivästyminen alkoi koetella erityisesti pieniä yrityksiä jo viime syksynä ja se jatkuu edelleen.

palkkatuki (tukilaji)
Kahdenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Normaalisti yritys saa palkkatuen kuukauden kuluessa maksuhakemuksesta, nyt saa rahoja nyt odottaa jopa kolme kuukautta. Palkkatukien maksatuksesta vastaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus Keha. Sieltä kerrotaan, että resurssit hakemusten käsittelyyn ovat olleet riittämättömät.

Hakemusten käsittely ruuhkautui viime vuonna, kun starttiraha- ja palkkatukipäätösten määrä yli kaksinkertaistui koko maassa. Esimerkiksi Lapin TE-keskuksen palvelujohtaja Tero Hyttinen kertoo, että uusia työntekijöitä on palkattu maksatuskeskukseen.

– Palkkatukipäätösten määrä on kasvanut niin, että sitä varten on rekrytoitu työntekijöitä maksatuskeskukseen. Rekrytointi ja perehdyttäminen ottaa kuitenkin valitettavasti aikaa, Hyttinen sanoo.

Kehittämis- ja hallintokeskus Kehan mukaan hakemuskäsittelyyn palkattiin vuoden alusta 10 henkilöä ja huhtikuun alussa työn aloittaa 12 uutta käsittelijää. Maksatusaikojen luvataan normalisoituvan kesään mennessä.

Ongelma erityisesti pienille yrityksille

Palkkatukien maksatusten hidas käsittely voi aiheuttaa kassakriisin erityisesti pienessä yrityksessä. Varsinkin aloittelevassa yrityksessä talous on usein laskettu tarkkaan ja puskurirahasto yllätysten varalle on pieni.

Palkkatuen viivästyminen kuukausilla voi olla iso ongelma, sanoo Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Seija Estlander.

– Jos pienyrittäjällä on kassa tyhjänä niin voi olla tosi iso, jopa kohtalokas ongelma. Palkkatuki on kuitenkin jopa puolet sivukuluista ja työnantajamaksuista. Jos yksinyrittäjä palkkaa ensimmäisen työntekijänsä tämän tuen innostamana, niin voi kokea olevansa pulassa, jos maksut viivästyvät, sanoo Estlander.