1. yle.fi
  2. Uutiset

Silminnäkijät: Palovaroitin ei toiminut Siperian ostoskeskuspalossa, asiakkaat jäivät oman onnensa nojaan

Kauppakeskus oli sunnuntaipäivänä täynnä asiakkaita, kun raju tulipalo syttyi. Tutkimuskomitean mukaan kahden elokuvateatterin salin katot romahtivat.

tulipalot
Uutisvideot: Ostoskeskus paloi Kemerovossa
Uutisvideot: Ostoskeskus paloi Kemerovossa

Keski-Siperian Kemerovossa riehuneen tuhoisan ostoskeskuspalon uhreille on pystytetty spontaani muistomerkki puistonpenkin juureen lähelle palopaikkaa.

Gazeta Kemerova -lehti (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut kemerovolaisia, jotka ovat tuoneet päivän aikana kukkia muistaakseen tulipalon uhreja.

– Niin monta lasta... Minulla itsellänikin on kaksi. Suru on suuri, sympatiamme menevät kaikille. Luojan kiitos, että tuttaviani ei ollut ostoskeskuksessa, Vadim sanoi lehden toimittajalle.

Vadim jatkoi, ettei ostoskeskuksessa valvota turvallisuutta millään tavalla.

– Ihmiset käyttävät siellä paljon rahaa. Eikö siellä todella voinut olla turvallisuushenkilökuntaa? Vadim pohti.

Tulipalo
EPA

Aleksei ja Jekaterina puolestaan totesivat, että suru koskettaa koko kaupunkia, ei vain uhrien läheisiä.

– Koemme tuskaa ja surua. Meilläkin on lapsi, olemme usein käyneet ostoskeskuksessa ja sen kotieläintarhassa, pariskunta kertoi Gazeta Kemerovalle.

"Palovaroitin ei toiminut, evakuointia ei tehty"

Tulipalon jäljiltä on löydetty 64 ruumista, joista osa on lapsia. 44 ihmistä loukkaantui palossa. Noin 120 ihmistä saatiin pelastettua palavasta kauppakeskuksesta.

Eho Moskvy -radiokanavan haastattelemien kahden silminnäkijän mukaan palovaroitin ei toiminut eikä kauppakeskuksessa järjestetty evakuointia.

– Kauppakeskuksen kerrokset olivat täynnä ihmisiä sunnuntai-iltapäivänä. Kukaan ei tiedä, montako ihmistä kokonaisuudessaan oli sisällä, kun palo syttyi, pelastushenkilökunnan edustaja Aleksandr Jeremejev sanoi lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tutkimuskomitean mukaan palo sai alkunsa rakennuksen ylimmän kerroksen elokuvateatterista, jonka kahden salin katot romahtivat.

Pelastustyöntekijät ovat maanantaina päivällä yrittäneet siivota palaneen rakennuksen rojua, mikä on ollut vaikeaa. Savu on hankaloittanut pelastustöitä.

Russia fire: Children killed in Kemerovo shopping centre blaze (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, TASS, AP

Lue seuraavaksi