Lääkärihelikopterit siirtymässä soteuudistuksessa Pirkanmaan maakunnan vastuulle – maakunnat maksaisivat koptereiden käytöstä

Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa koko maan lääkäri- ja lääkintähelikopterien toiminta on siirtymässä vuoden 2020 alusta Pirkanmaan maakunnan vastuulle.

pelastushelikopterit
FinnHemsin lääkintähelikopteri talvimaisema
FinnHEMS Oy

Tällä hetkellä lääkäri- ja lääkintähelikopterit lentävät valtion erillisrahoituksella ja toiminnasta vastaa viiden yliopistollisen sairaalan omistama FinnHEMS Oy. Sote- ja maauntauudistuksen toteutuessa yhtiö siirtyisi Pirkanmaan maakunnan omistukseen, joka alkaisi laskuttaa maakuntia koptereiden käytöstä.

– Hallinnollisesti on selkeintä, että yksi taho Suomessa vastaa toiminnasta ja Tampere-Pirkkalan muuhun lentotoimintaan liittyen on luontevaa, että toiminta keskitetään Pirkanmaalle, sanoo hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kopteritoiminnan keskittämistä Pirkanmaalle STM perustelee maakunnan turvallisuus- ja ilmailualan keskittymällä, johon kuuluvat muun muassa lentokoulustusta tarjoava Patria Pilot Training sekä Satakunnan lennosto.

Lääkärihelikopteri
Antti Eintola / Yle

– Uudistus vakauttaisi lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden toimintaa. Soteuudistuksen pääperiaate on maakuntarahoitus ja toiminnasta säädettäisiin laissa, sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jyri Örri.

Tällöin maakunta ei pystyisi yksipuolisesti irtisanomaan ensihoidon ilmapalvelua, vaikka kopteri kävisi maakunnassa harvakseltaan.

Yhden lääkäri- tai lääkintähelikopterin ylläpito maksaa vuodessa noin viisi miljoonaa euroa. Jatkossa maakunnat maksaisivat kopteritoiminnan ylläpidosta perusmaksua sekä erikseen korvauksen jokaisesta kopterin suorittamasta tehtävästä.

– Nykyisin FinnHEMS Oy:n toiminnan rahoittamiseen käytettävä 30 miljoonan euron valtionosuus vähennetään kuntien valtionosuudesta ja se sisältyisi jatkossa maakunnille tulevaan rahoitukseen, sanoo hallitusneuvos Järvinen.

Lääkärihelikopteri takaovet auki
Petri Aaltonen / Yle

Seinäjoelle ja Kaakkois-Suomeen lääkärihelikopteri

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistämässä selvityksen kahden uuden lääkärihelikopteritukikohdan perustamisesta. Uudet kopterit palvelisivat Seinäjoen seutua ja Kaakkois-Suomea, joista oma lääkärihelikopteri puuttuu.

– Eduskunta käsittelee asiaa syksyn budjettiriihessä, sanoo osastopäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Käytännössä uudet helikopteritukikohdat voisivat aloittaa toimintansa vuoden 2022 alusta.

– Kilpailutamme lento-operaattorit tänä syksynä ja kestää pari vuotta, että uudet kopterit ovat toimintavalmiina, sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jyri Örri.

Uusi sopimus tulee olemaan voimassa kymmenen vuotta.