1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansainvälisyyskasvatus

Perussuomalaiset kieltäisi turvapaikanhakijoilta kouluvierailut – opetushallituksen mielestä yhtä ihmisryhmää ei voi sulkea pois

Pohjoiskarjalaisen kunnallispoliitikon Facebook-purkaus jalostui kannanotoksi, jota puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-ahokin kannattaa.

kansainvälisyyskasvatus
Perussuomalaiset ilmapallo.
Ismo Pekkarinen / AOP

Pohjois-Karjalan perussuomalaiset haluaa estää turvapaikanhakijoiden vierailut esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin.

Perussuomalaisten Pohjois-Karjalan piiri vaatii kannanotossaan, että turvapaikanhakijat eivät saisi osallistua "lasten ja nuorten yhteiskunnalliseen opetus- ja kasvatustoimintaan". Piirin puheenjohtaja Marko Koskinen sanoo, että kannanotto koskee esimerkiksi kouluvierailuja, joilla turvapaikanhakijat käyvät kertomassa elämästään ja kokemuksistaan osana koulun kansainvälisyyskasvatusta.

Perussuomalaisten mukaan turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyttä ei voida riittävästi todentaa. Piirin puheenjohtaja Marko Koskinen pitää sitä turvallisuusriskinä.

– Haluamme, että ihmisistä on tiedossa taustat. Täytyy olla tiedossa, keitä he ovat ja missä tarkoituksessa, Marko Koskinen sanoo.

Koskinen perustelee kannanottoa sillä, että muidenkin lasten kanssa työskentelevien taustat selvitetään.

Rikostausta täytyy selvittää kuitenkin vain koulussa työskenteleviltä, ei koulussa satunnaisesti vierailevilta.

Alatyylinen Facebook-kirjoitus ilmiannettiin

Kannanotto on jatkoa viime viikolla uutisoidulle tapaukselle. Perussuomalaisten Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Marko Koskinen suivaantui, kun turvapaikanhakijoita vieraili Kesälahden koululla kertomassa elämästään osana koulun kansainvälisyyskasvatusta. Koskinen otti asiaan kantaa Facebook-kirjoituksessa, joka sittemmin poistettiin Facebookista ilmiannon perusteella.

Koskinen kirjoitti Facebook-sivuillaan muun muassa: "Mielessä käy monenlaisia ikäviä asioista, ihan sen hetkisistä käytännön riskeistä alkaen. Entä jos näille 'vierailijoille' olisi tullut jostain korkeammalta taholta viesti, että joku korkeampi tarvitsee muutaman uhrin...?" Lisäksi Koskinen kyseli: "Halutaanko näille kunniakansalaisille, jotka eivät ole edes kansalaisiamme, esitellä lapsimorsiamia vai mitä tällaisella vastuuttomuudella haetaan?"

Marko Koskinen on Kiteen kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja. Valtuuston puheenjohtaja Sinikka Musikka (kesk.) paheksui Koskisen Facebook-kirjoitusta.

Pohjois-Karjalan perussuomalaiset teki sittemmin virallisen kannanoton, jossa ehdotetaan turvapaikanhakijoiden vierailujen kieltämistä. Kannanoton mukaan pakolaisstatuksen saaneet, opiskelijat sekä työperäiset maahanmuuttajat voivat olla osa koulujen ja päiväkotien kansainvälisyyskasvatusta, mutta turvapaikanhakijat eivät.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä kannanotto on hyvä ja perusteltu.

Marko Koskinen ei näe ristiriitaa kannanoton ja sen välillä, että lain mukaan turvapaikanhakijaperheiden lapset käyvät peruskoulua kuten muutkin Suomessa asuvat lapset, ja heidän vanhempansa voivat osallistua kodin ja koulun yhteistyöhön kuten muutkin vanhemmat.

Opetushallitus pitää ongelmallisena

Opetushallituksessa kannanottoa pidetään ongelmallisena.

– Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta ei ole kovin kestävää, jos yhdeltä ihmisryhmältä kielletään pääsy kouluille, sanoo opetusneuvos Leena Nissilä opetushallituksesta.

Nissilä muistuttaa, että koulut voivat itse päättää, ketkä koululla vierailevat, ja miten koulu toteuttaa laissa säädettyjä perusopetuksen sisältöjä kansainvälisyyskasvatuksessa.

Lain mukaan opetuksen täytyy tukea oppilaiden kasvua erilaisuuden kunnioittamiseen ja toimintaan, joka edistää ihmisryhmien, kansojen, aatteiden, uskontojen ja kulttuurien välistä kunnioittamista.

Lue seuraavaksi