1. yle.fi
  2. Uutiset

VR:n uudet aikataulut kirvoittivat mielenosoituksen Hämeenlinnassa, osa miettii jo poismuuttoa: ”Olisiko arki helpompaa Helsingissä?”

Työmatkalaiset osoittivat maanantaina mieltään Hämeenlinnan rautatieasemalla. Kaukojunia hidastavat aikataulut tarkoittavat joillekin työmatkojen pidentymistä jopa tunneilla.

rautatieliikenne
Mielenosoituskyltti Hämeenlinnan rautatieasemalla.
Mielenosoittajat vastustavat VR:n uusia juna-aikatauluja.Villa Välimäki / Yle

HämeenlinnaPlakaatit heiluivat kirpeässä pakkasaamussa Hämeenlinnan rautatieasemalla. Asemalle kokoontui maanantaiaamuna kymmeniä nyrpeitä kaupunkilaisia. Työmatkalaisten nyrpeyden syynä ovat VR:n sunnuntaina voimaan tulleet uudet juna-aikataulut.

– Nämä uudet vuorot tarkoittavat sitä, että töihin pitää lähteä tuntia aikaisemmin. Kun työpäivä päättyy, joudun lähtemään tuntia myöhemmin. En ehdi enää siihen junaan, jolla olen aikaisemmin lähtenyt kotiin Helsingistä, aamulla mieltään osoittanut Tiina Kärkkäinen manaa.

Nainen osoittaa mieltään Hämeenlinnan asemalla.
Tiina Kärkkäinen joutuu uusien aikataulujen takia lähtemään työmatkalle tuntia aikaisemmin. Kotiinlähtö taas viivästyy tunnilla.Ville Välimäki / Yle

– Tässä on kovasti mietitty tätä yhtälöä, että miten ehdin hakemaan lapset tarhasta, kun teen seitsemän ja puolen tunnin työpäivän Helsingissä. Se ei tällä hetkellä enää onnistu, harmittelee niin ikään mieltään osoittanut Mirva Harju.

Nyt voimaan tulleet aikataulut hidastavat muun muassa kaukojunia. Yle kertoi aiemmin hämeenlinnalaisesta Hanna Feodorovista, joka irtisanoutui työstään Helsingissä uusien aikataulujen takia.

– Ruuhka-aikoihin on varmasti vaikea saada lisäjunia johtuen pääradan ja Helsingin ratapihan ruuhkaisuudesta. Vaihtoehtoja tutkitaan totta kai koko ajan yhdessä hämeenlinnalaisten kanssa, VR:n matkustajaliikenneohjaaja Maisa Romanainen kommentoi.

Mielenosoittajia Hämeenlinnan rautatieasemalla.
Kymmenet työmatkalaiset osoittivat mieltään ennen aamuseitsemää maanantaina.Ville Välimäki / Yle

Poismuutto mielessä

Hämeenlinnalaiset eivät tosin edes vaadi kokonaan uusia junia. IC-junia kyllä kulkee Hämeenlinnan kautta, mutta moni niistä vain viilettää aseman ohi. Lähijunat taas eivät työmatkalaisia miellytä, koska niissä on huono tehdä töitä.

Hämeenlinnalaiset haluavatkin, että kaikki nopeat junat pysähtyvät kaupungissa. Jotkut miettivät huonojen junayhteyksien takia jopa kaupungista poismuuttoa.

– Se tuli mieleen jo kaksi vuotta aikaisemmin, kun junavuoroja kovin paljon leikattiin. Nekin vaikuttivat merkittävästi meidän elämään, Tiina Kärkkäinen sanoo.

Mirva Harjulle matka-aikojen pidentyminen tuli yllätyksenä. Myös Harjun kotona on pohdittu muuttoa parempien yhteyksien varrelle.

– Olisko arki kuitenkin helpompaa Helsingissä? Ollaan sitä ihan vakavasti mietitty.

Hämeenlinnalainen Mirva Harju osoittamassa mieltään Hämeenlinnan rautatieasemalla.
Mirva Harju ei nykyisten aikataulujen vuoksi ehdi hakemaan lastaan tarhasta.Ville Välimäki / Yle

"Kummallista, jos meitä ei kuunneltaisi"

Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen liitto keskustelivat VR:n kanssa juna-aikataulujen parantamisesta viimeksi viime viikon torstaina. Kummoisia myönnytyksiä ei silloin saatu aikaan.

Aamuisten mielenosoittajien joukossa oli myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) Hän ei usko, että kahden vuoden takaiseen junailuun päästään takaisin.

– Luulen, että haemme parempaa systeemiä. Sitä, että ohi menevät junat pysähtyisivät. Nopeat junat takaisin, se on se mitä me haetaan.

Mirva Harju uskoo, että maanantain tempauksella on vaikutusta.

– ­VR toivottavasti kuuntelee asiakkaitaan. Meistäkin monet maksavat 3 000 euroa, että pääsevät pendelöimään. Olisi todella kummallista, jos meitä ei kuunneltaisi.

Lue seuraavaksi