Irlanti: Britannian rajakysymys voi estää koko brexit-sopimuksen

Irlannin rajaongelma on ratkaistava kesäkuuhun mennessä, sanoo Irlannin varapääministeri.

Brexit
Brexitin vastainen juliste Newryssa, Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla elokuussa 2017.
Brexitin vastainen juliste Newryssa, Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla elokuussa 2017.Aidan Crawley / EPA

Irlanti patistaa Britanniaa sopimaan brexit-neuvotteluja hiertävän rajakysymyksen pikaisesti.

Ruotsissa vieraileva Irlannin varapääministeri Simon Coveney sanoi toivovansa, että asiaan saataisiin ratkaisu kesäkuuhun mennessä.

Brexit-sopimuksen pitäisi valmistua viimeistään lokakuussa. Irlannin tasavallan ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välisen rajan järjestelyistä pitäisi Coveneyn mukaan sopia jo tätä aikaisemmin.

– Toivottavasti tämä saadaan tehtyä kesäkuuhun mennessä. Jos emme saa sitä valmiiksi kesäkuuhun mennessä meidän pitää mielestäni nostaa esiin vakavia kysymyksiä, onko koko erosopimusta mahdollista saada aikaan, hän pohti Tukholmassa.

Simon Coveney
Simon CoveneyVirginia Mayo / EPA

Britannian parlamentti äänestää sopimuksesta

Britannian parlamentti äänestää aikanaan brexit-sopimuksesta. Oppositiopuolue Labour on vaatinut, että äänestyksessä pitää olla muitakin vaihtoehtoja kuin vain sopimuksen hyväksyminen tai hylkääminen.

Hallituksen tiedottaja totesi tänään kuitenkin, ettei muita vaihtoehtoja ole luvassa. Tiedottajan mukaan parlamentin äänestys on joka tapauksessa "merkityksellinen".

– Hallituksen kanta on hyvin selvä, eli järjestetään merkityksellinen äänestys, jossa parlamentti voi valita sen välillä, syntyykö sopimus tai eroamme ilman sopimusta, mutta eroamme joka tapauksessa Euroopan unionista maaliskuun 29. päivä 2019.

Lähteet: Reuters