Yksi video näyttää, miten paljon tänä talvena onkaan tullut lunta: Kuopiossa jopa kaupungin valtavalta lumenkaatopaikalta loppui tila

Kuopiossa Siikalahden lumenkaatopaikka suljettiin maanantaina, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Ennen täyttymistä lumivuoreen ehdittiin kipata yli 10 000 kuorma-autollista lunta.

lumi
Kuopion Siikalahden lumenkaatopaikka
Kuopion Siikalahden lumenkaatopaikka

Kaupunkien lumenkaatopaikat ovat täyttyneet tänä keväänä nopeasti. Esimerkiksi Kuopiossa kaupungin keskusta-alueen lumenkaatopaikka Siikalahdessa on jouduttu sulkemaan ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen.

Sulkemispäivään mennessä Siikalahden lumivuoreen kasattiin lunta 270 000 kuutiometriä. Se vastaa reilua 10 000 kuorma-autollista. Tämän jutun pääkuvana oleva video havainnollistaa, miten paljon lunta kaupungin kaduilta onkaan kertynyt.

Itä-Suomi on tällä hetkellä maan lumisimpia paikkoja. Eniten lunta on Ilomantsissa, jossa ilmatieteen laitoksen mittauspiste näyttää (26.3.) lumen syvyydeksi 117 senttimetriä. Rautavaaralla lunta on metrin verran ja Kuopion Savilahdessa 86 senttimetriä.

Jatkossa Kuopion keskustan lumet ajetaan muun muassa Petosen Kirveslahteen. Siikalahden suljettu lumenkaatopaikka sijaitsee parin kilometrin päässä Kuopion torilta, mutta Kirveslahteen kertyy ajomatkaa reilut kymmenen kilometriä. Matkan piteneminen hidastaa lumen poistamista keskustan alueelta ja samalla kasvattaa kustannuksia kymmenillä tuhansilla euroilla.

Kalusto ja henkilökunta kovilla

Lumikasoja on kertynyt katujen varsille, parkkialueille ja lumen lähisiirtopaikoille. Kuopion kaupungin lumenajosta huolehtivan Mestar-liikelaitoksen päivystäjä Jani Kivimäki kertoo, että lumitöissä mennään äärirajoilla niin henkilökunnan kuin kaluston suhteen.

– Täytyy hattua nostaa kuskeille, on ollut kovaa venymistä, Kivimäki sanoo.

Lumikuskien murheet eivät rajoitu pelkästään lepoaikojen ja viikonlopputöiden kanssa painimiseen. Tarpeetonta kunniaa tulee, kun lunta ei ole aurattu kaikkia miellyttävällä tavalla.

– On tapauksia, että on nimitelty, huudeltu ja näytetty käsimerkkejä. Vaikka ymmärrän uhkailujakin, mutta on se valitettavaa, Kivimäki kertoo. Hänen mukaan äänenpainot ovat kuitenkin talven mittaan tasoittuneet.

– Ihan selkeästi on nyt, että tulkaa sitten kun ehditte.

Ei lunta järveen

Kaupungit ratkaisevat lumiongelmansa kukin tavallaan. Esimerkiksi Helsingissä lumet ajetaan osin mereen. Kuopiossa lunta ei haluta ajaa järveen ympäristösyistä.

Erityisesti katulumen mukana kulkeutuu muun muassa hiekoitushiekkaa ja muuta roskaa. Näiden siivoaminen on helpompaa niistä kasoista, jotka kevään ja kesän mittaan tulevat näkyviin. Hiekoitushiekkaa ei voida käyttää uudelleen, vaan se toimitetaan muualle jatkokäsittelyyn.

– Jos lunta tulisi tolkuttoman paljon, mutta se on viimeinen vaihtoehto, kertoo kaupungin ympäristöjohtaja Tanja Leppänen.

Leppänen sanoo, että karttaharjoituksia tehdään siitä, mihin lumet kannattaa sijoittaa, jotta niistä olisi vähiten haittaa. Lähtökohtana on, että lumet pyritään ajamaan maa-alueille.

Lisäys 27.3.: Siikalahden lumenkaatopaikka avattiin uudelleen päivää sen jälkeen kun se oli suljettu. Kaupungin mukaan sitä on pystytty jäädyttämään siten, että lumivuorelle voi edelleen tuoda lunta.