Tuhopolttoja Lappeenrannassa tehtaillut alaikäinen tuomittiin vankeuteen ja suuriin korvauksiin

17-vuotias mies poltti erityisesti taloyhtiöiden jäte- ja varastokatoksia Lappeenrannan länsiosissa.

Lappeenranta
Pelastuslaitos sammuttaa tuhopoltettua pyörävarastoa Lappeenrannan Skinnarilassa.
Palokunta sammuttaa tuomitun miehen sytyttämää paloa Lappeenrannassa.Jaakko Mäntymaa / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Lappeenrannassa erityisesti viime kesänä riehuneen tuhopolttajan kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen.

Vahingonkorvauksia oikeus langetti miehelle yhteensä yli 60 000 euroa.

17-vuotias mies poltti erityisesti taloyhtiöiden jäte- ja varastokatoksia Lappeenrannan länsiosissa Skinnarilan ja Sammonlahden kaupunginosissa. Viimeiset tuhopoltot mies teki vielä tämän vuoden alussa, jonka jälkeen hänet vangittiin.

Tuomio tuli 19 rikoksesta. Rikosnimikkeitä ovat vahingonteko, törkeä vahingonteko, tuhotyö, lievä vahingonteko, törkeän vahingonteon yritys ja huumausaineen käyttörikos. Käräjäoikeus hylkäsi kolme syytettä.

Tuomioistuin katsoi, että ehdottomalle vankeusrangaistukselle on painavia syitä, vaikka mies onkin alaikäinen. Tällaisia syitä ovat tuomioistuimen mukaan tekojen lukuisuus ja toistuvuus sekä niiden vahingollisuus ja vaarallisuus.

Ehdollinen tuomio alla

Miehellä on voimassa ehdollinen neljän kuukauden vankeusrangaistus 15-vuotiaana tehdystä ryöstöstä. Syyttäjä vaati ehdollisen rangaistuksen muuttamista nyt ehdottamaksi, mutta tuomioistuin ei suostunut tähän.

Tuomioistuin perusteli tätä sillä, että mies oli ryöstön tehdessään vain 15-vuotias ja on edelleen alaikäinen.