Valtion mitta tuli täyteen: Kittilän päättäjien hyllyttämistä aletaan valmistella

Kittilän kunnanvaltuusto ei suostunut pidättämään rikoksesta epäiltyjä luottamustoimesta. Nyt ministeriö puuttuu peliin.

Kittilä
Kittilän kunnantalo.
Kittilän kunnantalo.Aku Häyrynen / Lehtikuva

Valtiovarainministeriö ottaa ohjat Kittilä-jupakassa. Valtio on yrittänyt saada kuntaa raiteilleen tuloksetta.

Valtionvarainministeriön asettama selvitysryhmä katsoi, että Kittilän pitäisi pidättää luottamustoimesta päättäjät, jotka ovat syytteessä virkarikoksista, jotta uskottavuus ja luotettavuus kunnalliseen päätöksentekoon palautuisi. Kittilä kuitenkin päätti toisin, ja päättäjät saavat jatkaa.

Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoo, että nyt on valtion vuoro arvioida asiaa. Ministeriö on jo päättänyt käynnistää kuulemismenettelyn, jossa kuullaan rikoksista epäiltyjä ja kuntaa.

– Lähdemme valmistelemaan päätöstä, joka koskee luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimesta. Kyseessä ovat vakavat virkarikosepäilyt kuntaa kohtaan ja syytteeseen asetettuja on laaja joukko. Kunnan hallinto on siten poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa.

– Tilanne on erittäin vakava. Tarvitaan toimenpiteitä, joilla luottamus päätöksentekoon ja sen laillisuuteen palautetaan

Ministeriö haluaa edetä nopeasti

Kuulemiskirjeet lähtevät postiin heti pääsiäisen jälkeen. Ministeriön toiveena on, että päätöksiä saadaan nopeassa aikataulussa.

Päätöksen henkilöiden luottamustoimesta pidättämisestä tekee valtiovarainministeriö, ja päätös kuuluu kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.).

–Kittilä on poikkeuksellisessa kriisissä ja nyt haetaan kriisiin apua valtiovarainministeriön päätöksestä, Valli-Lintu toteaa.

Valtiovarainministeriö arvioi myös päätöksen yhteydessä, voidaanko päätöksellä edesauttaa kriisin ratkaisua.

– Tämän prosessin perusteella arvioimme, olivatko toimenpiteet riittäviä vai pitäisikö olla muita keinoja, joilla valtio pystyisi puuttumaan poikkeukselliseen hallinnolliseen kriisiin. Tällä hetkellä ministeriöllä ei ole muita keinoja puuttua tällaiseen kriisiin kuin pidättää luottamustoimesta, valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoo.

Lue lisää

Kittilän kunnanvaltuusto äänesti: syytetyt kuntapäättäjät saavat jatkaa luottamustoimissaan

Kittilässä kunnanvaltuusto päättää tänään, noudattaako se vaatimuksia luottamushenkilöiden pidättämisestä päätöksenteosta

Kittilän vs. kunnanjohtaja vaatii Levin hissiyhtiöön uutta hallitusta

Kuntaministeri Vehviläinen: Kittilän kunnanvaltuuston on otettava kantaa Lex Kittilä -ryhmän esityksiin