Hanhipaimenista lääke valkoposkihanhien aiheuttaman riesan torjumiseksi? Helsinki pohtii vaihtoehtoja pitääkseen epäsuositun linnun pois ulkoilualueilta

Ampuminen olisi liian vaarallista Helsingin puistoalueilla. Munien kerääminen ja koiran käyttö vaativat luvan. Hanhipaimenia voisi palkata ilman poikkeuslupaa.

valkoposkihanhi
Valkoposkihanhiparvi kokoontuu ruohikolla.
Valkoposkihanhi on rauhoitettu lintu. Niiden aiheuttamien haittojen torjuntaan munia keräämällä, koiran avulla paimentamalla tai ampumalla tarvitaan valtion myöntämä poikkeuslupa.Ismo Pekkarinen / AOP

Kukapa meistä ei olisi astunut valkoposkihanhen kökäleen päälle? Valtavina parvina liikkuvat valkoposkihanhet valtaavat kokonaisia puistoalueita, peltoja ja rantoja, eikä sen jälkeen nurmikolle enää tee mieli mennä piknikille.

Helsinki miettii nyt, miten valkoposkihanhien jätöksistä aiheutuva riesa voitaisiin selättää. Yksi ratkaisu, josta on on keskusteltu vähemmän, olisi kesätyöntekijöiden palkkaaminen lintujen hätyyttämiseen. Ajatus viehättää Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarista.

– Käsiä heiluttamalla tai lippusiiman avulla hanhet pitäisi ajaa pois. Ja tämä pitäisi toistaa monta kertaa samalla kun ihmisille pitäisi kertoa tästä toiminnasta. Kyllä tämä voisi olla mielekäs kesätyö.

Hanhilauma Arabianrannalla
Helsingin Arabianranta on yksi valkoposkihanhien erityisesti suosimia laiduntamispaikkoja.Kai Jaskari / Yle

Suurin syy, miksi tämä vaihtoehto ei ole ollut juuri esillä, ovat ratkaisun kustannukset.

– Ennen vanhaan ihmistyö oli halpaa ja nyt se on niin kallista. Jotta paimentaminen olisi tehokasta, niin paimenen pitäisi olla jo aamuvarhain liikkeellä. Veikkaan, että työvoimakustannukset tulevat vastaan tässä vaihtoehdossa.

Ampuminen liian vaarallista

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on ottanut kannan, jonka mukaan Helsinki voisi hakea ely-keskukselta poikkeuslupaa rauhoitettujen valkoposkihanhien aiheuttamien haittojen torjumiseen. Asia menee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi.

– Teknisesti toteutettavissa olisivat munien keruu ja koiran käyttö lintujen paimennukseen. Lintujen ajattaminen pakoon koiralla vaatii myös erikoisluvan, koska ei ole itsestään selvää, että se olisi haitatonta, Raimo Pakarinen kertoo.

Sellaiset vaihtoehdot, jotka eivät vahingoita lintuja ja joilla ei pyritä lintukannan säätelyyn, eivät tarvitse valtion poikkeuslupaa. Kesätyöntekijöiden käytön lisäksi tällaisia keinoja ovat ruohonleikkuun vähentäminen ja nurmikoiden muuttaminen niityiksi ja heinikoiksi. Ne eivät houkuttele lintuja samalla tavalla kuin ajeltu ruohikko.

Myös aitoja rakentamalla on pyritty saamaan linnut kuriin, mutta Raimo Pakarisen mukaan tämä metodi ei ole ollut kovin tehokas.

Hanhien ulostetta nurmikolla
Näiden takia monet eivät pidä valkoposkihanhista.

Helsinki haluaa myös selvittää, millä keinoilla Ruotsissa on puututtu valkoposkihanhien aiheuttamaan riesaan. Ruotsissa on muun muassa ammuttu tuhansia lintuja.

Raimo Pakarinen pitää valkoposkihanhien ampumista toteuttamiskelvottomana ratkaisuna Helsinkiin.

– En usko karkotusta tehostavaan ampumiseen Helsingin oloissa, koska lääke olisi tautia pahempi. Ampumiseen liittyy suuria turvallisuusriskejä niillä paikoilla, joita hanhet suosivat, kuten Kaivopuisto tai Arabianranta.

Lue myös:

Valkoposkihanhi-naaras kasvattaa Suomen hanhikantaa ulkolaisilla uroksilla

Koira hätistää valkoposkihanhet ohrapellolta – kymmenien tuhansien säästöt