1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäläiset diplomaatit

Useat EU-maat eivät ole vielä päättäneet diplomaattikarkotuksista

Jo 15 EU-maata on ilmoittanut venäläisten diplomaattien karkottamisesta. Britannia kiittelee vahvan yhteisen viestin lähettämisestä Venäjän hallinnolle.

Venäläiset diplomaatit
Venäjän lähetystö Dublinissa.
AOP

Vaikka EU-maat ovat toimineet yhteisenä rintamana toimistaan Venäjää vastaan, useat maat eivät ole vielä ilmoittaneet ratkaisuistaan.

Nämä maat ovat: Belgia, Italia, Espanja, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Kreikka, Irlanti, Luxemburg, Malta, Portugali, Slovakia ja Slovenia. Itävalta ilmoitti illalla Suomen aikaa, ettei se aio karkottaa venäläisiä diplomaatteja.

Tähän mennessä jo 15 EU:n jäsenmaata on ilmoittanut karkotuksista vastauksena Britannian Salisburyssä tapahtuneelle myrkytystapaukselle.

EU-maista diplomaatteja karkottavat lähipäivinä Britannian lisäksi ainakin Suomi (1), Ruotsi (1), Saksa (4), Unkari (1), Tšekki (3), Liettua (3), Latvia (1), Ranska (4), Puola (4), Hollanti (2), Tanska (2), Ruotsi (1), Romania (1) ja Viro (1).

Britannia on kiitellyt muita EU-maita vahvan yhtenäisen viestin lähettämisestä Venäjälle, ettei se voi kiertää kansainvälistä lakia.

EU-maiden lisäksi Kanada, Ukraina ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet karkotuksista.

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä ovat yhä kriittisessä tilassa sen jälkeen, kun he altistuivat hermomyrkylle Etelä-Englannissa Salisburyn kaupungissa 4. maaliskuuta.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa jyrkästi.

Juttua päivitetty 17.50 Ruotsin päätöksellä karkottaa yksi venäläinen diplomaatti. Lisätty klo 19.20 tieto Itävallasta.

Lisää aiheesta:

Kymmeniä venäläisdiplomaatteja karkotetaan useista maista – Yhdysvallat määrää 60 venäläistä poistumaan ja sulkee Seattlen konsulaatin

Suomi karkottaa venäläisen diplomaatin Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi – Asiantuntija: Suomi osoittaa kuuluvansa länteen

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi