Kuopio käänsi tuloksensa miinusmerkkisestä arviosta plussan puolelle: syynä odotettua parempi talouskasvu

Vuoden 2017 tilinpäätös on kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mielestä usealla tapaa positiivinen.

Kuopio
Nostokurki Kuopion keskustan yllä.
Kuopiossa ollaan rakentamassa tämän vuoden aikana noin 1 600 uutta asuntoa.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion viime vuoden tulos toteutui arvioita paremmin. Vuosi 2017 oli 9,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun alkuperäinen talousarvio oli 9,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Lisäksi kaupunki lyhensi lainojaan lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Kuopion hyvä tilikausi johtuu kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan odotettua vahvemmasta talouskasvusta. Talouskasvun myötä kaupunki on saanut myös arvioitua enemmän verotuloja.

– Vielä vuoden 17 alkupuolella talousammattilaisten ennusteet olivat huomattavasti negatiivisempia. Asiantuntijat heräsivät talouskasvun vahvuuteen vasta kesä-heinäkuussa. Verotulojen kasvu yksistään ylittyi 10 miljoonalla eurolla, Pirhonen avaa viime vuoden kehityksen taustoja.

Pirhosen mukaan oma osuutensa on ollut myös rahamarkkinoiden alhaisilla koroilla ja sillä, että kaupunki pystyi hillitsemään kuluja. Oma osansa oli myös kiistellyllä kilpailukykysopimuksella.

– Kiky-sopimus näyttää olleen osana hillitsemässä kuluja. Kun kikyn odotettiin leikkaavan verotuloja, siitä huolimatta talouskasvu pääsi ikään kuin niskan päälle, Pirhonen selittää.

Petrattavaa perheiden jaksamisessa

Kuopion tilinpäätöksessä on myös budjetin ylityksiä. Esimerkiksi perusturvan toimintakulut ylittyivät 1,2 miljoonalla eurolla.

– Ei tämä hyvinvointi ole vielä kaikilta osin ulottunut jokaiseen asukkaaseen. Toki menopaineita siellä on. Myös ikääntyminen haastaa meitä kaupungin palveluissa.

Pirhonen toivookin, että jatkossa Kuopio pystyisi vähentämään pitkäaikaistyöttömyyttä vielä entistä nopeammin, mikä näkyisi myös pienempinä menoina kaupungin perusturvabudjetissa. Vuoden aikana pitkäaikaistyöttömien määrä väheni noin 400 hengen verran. Työpaikkoja pitäisi myös ylipäätäänsä saada lisää.

Kuopion kehittämiskohteina Pirhonen näkee sen, että Kuopion pitäisi pystyä tukemaan paremmin perheiden jaksamista sekä vanhusten palveluita. Myös tulevaan sote- ja maakuntauudistukseen Kuopion kannattaa Pirhosen mukaan varautua.

Rahallisesti ajateltuna Kuopio pärjää Pirhosen mukaan oikein hyvin. Lisäyskään ei kaupunginjohtajaa haittaisi.

– Ainahan verotuloja saisi vieläkin enemmän tulla. Erityisesti kaipaisin yhteisöveroja, eli että yritystoiminta olisi entistäkin vilkkaampaa, Pirhonen toteaa.