1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Kansallisooppera

Tanssijoiden edunvalvoja: Kenneth Greve vertasi meitä pimeyden voimiin

Kenneth Greven vapauttaminen Kansallisbaletin esimiestehtävistä tuli Muusikkojen liitolle yllätyksenä.

Kansallisbaletin tanssijoita harjoituksissa Helsingin Oopperatalossa toukokuussa 2011. Kuva: Markku Ojala / AOP

Kansallisbaletin tanssijat syyttävät johtajaansa Kenneth Greveä epäasiallisesta käytöksestä, joka liittyy ulkonäön ja yksityiselämän kommentointiin.

– Onhan se tietenkin täysin asiatonta ja huolestuttavaa tuon tyyppisessä taiteellisessa työssä, jossa esimiehen valtaa-asema on merkittävä, sanoo Kansallisbaletin tanssijoiden asiaa ajavan Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Puheenjohtajalle syytökset ja Greven vapauttaminen esimiestehtävistään tulivat kuitenkin yllätyksenä: Liittoon asti ei ollut kiirinyt tietoa Greven toimintatavoista.

– Työnjohdolliset tai talon toimintaan liittyvät asiat eivät näy meille, ellei tapahdu jotain sellaista, että meiltä pyydettäisiin apua, Vänttinen sanoo.

Vänttinen kertoo, että kyseessä pitäisi olla tilanne, jota ei talon sisällä saataisi hoidettua itse. Tällaista avunpyyntöä ei Vänttisen mukaan ole baletin luottamusmieheltä tullut.

Alussa toimintakulttuurit olivat vastakkain

Muusikkojen liiton sopimuspäällikkö Miika Tarhio puolestaan kertoo, että kun Kenneth Greve aloitti tehtävässään, liiton ja Kansallisbaletin taiteellisen johtajan välillä oli toimintakulttuurien vastakkaisuutta.

– Hänen oli vaikea sopeutua siihen, että on olemassa ammattiliittoja, jotka hoitavat tiiviisti balettitanssijoiden asiaa. Silloin oli kärjekkäitäkin heittoja Greveltä. Hän vertasi meitä aikakauslehden artikkelissa pimeyden voimiin. Sitä hän pyysi myöhemmin tanssijoilta anteeksi.

Tarhion mukaan Greven johtajakauden alkuvaiheen ristiriidat laantuivat ja yhteistoiminta alkoi toimia normaalisti sopimusasioissa.

– Tanssijoiden arkielämästä en tiedä. Siellä on varmaan jäänyt aika lailla asioita pimentoon. En tiedä, johtuuko se siitä, että ihmiset eivät ole rohkaistuneet ottamaan niitä esille. Nyt on otettu ja niihin on välittömästi puututtu.

Uutinen Greven vapauttamisesta esimiestehtävistään tuli myös sopimuspäällikkö Tarhiolle yllätyksenä. Valituksia Greven toimintatavoista ei ollut tihkunut liittoon asti.

– Onhan se ilman muuta epäasiallista, että ulkonäöstä tai yksityiselämästä ylimalkaan ruvetaan kommentoimaan, mutta minullakaan ei ole tietoa mistään konkreettisesta, mitä on sanottu.

Työajoista on neuvoteltu joka kierroksella

Yle kertoi jo vuonna 2010, että osa Kansallisbaletin tanssijoista syytti johtajaansa muun muassa ylikuormittamisesta. Vänttinen kertoo, että nämä väitteet ovat olleet liiton tiedossa ja heijastuneet myös työehtosopimusneuvotteluihin.

– Jos työkuormitus on liian suuri, se vaikuttaa neuvotteluissa. Siellä on tavoitteita, joita me pyrimme edistämään. Työaikoihin ja työn sijoitteluun liittyviä asioita on käyty joka kierroksella, Vänttinen sanoo.

Kenneth Greve nimitettiin Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi 2008. Hänet vapautettiin tänään esimiestehtävistään. Greve kuitenkin jatkaa kautensa loppuun Kansallisbaletin johtajana. Kausi päättyy 31. heinäkuuta.

Greve vapautettiin tehtävistään sen jälkeen, kun tanssijat nostivat esiin Greven epäasiallisen käytöksen, joka liittyi muun muassa kielenkäyttöön.

Kansallisbaletin mukaan Kenneth Greve ei aio kommentoida asiaa tiedotetta (siirryt toiseen palveluun) enempää. Tiedotteessa Greve pyytää anteeksi käytöstään.

Lue myös:

Kansallisoopperan pääjohtaja Greve-kohusta: "Nyt on parempi rauhoittaa tilanne"