Suomi on sellun ansiosta kaupallinen suurvalta kaukaisessa Uruguayssa – Harva jää sanattomaksi kysyttäessä Suomesta

Osaisitko itse kertoa yhtä paljon Uruguaysta kuin siellä tiedetään Suomesta?

Uruguay
UPM sellutehdas Uruguayssa
UPM:n sellutehdas Uruguayssa, Fray Bentosissa.Enrique Garcia Medina / EPA

MontevideoPalmujen reunustamalla Montevideon keskusaukiolla Plaza Independencialla ei tulisi heti mieleen, että Suomi on täällä valtameren takaisessa Uruguayssa lähes kaikkien tuntema kaupallinen suurvalta.

Metsäyhtiö UPM:n ja Stora Enson sellutehtaiden vuoksi Suomi on 3,5 miljoonan asukkaan Uruguaylle merkittävin ulkomainen investoijamaa.

Luvut kertovat suomalaisomisteisen selluteollisuuden tärkeydestä. Se tuottaa noin 15 prosenttia Uruguayn viennistä ja kolme prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Kysyimme Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa, mitä siellä ajatellaan ensimmäisenä Suomesta ja miten ihmiset suhtautuvat suomalaiseen selluteollisuuteen.

Gianet Silva
Gianet SilvaErkka Mikkonen / Yle

*Gianet Silva, kauneushoitolan työntekijä
*

Suomi kuulostaa korvaani kaukaiselta ja kauniilta maalta. Tiedän vain, että Suomi haluaa rakentaa sellutehtaita Uruguayhin.

Alberto Centurión
Alberto CenturiónErkka Mikkonen / Yle

Alberto Centurión, yrittäjä

Olen kotoisin Fray Bentosista, jossa sijaitsee UPM:n sellutehdas. Siksi Suomi on hyvin tuttu minulle.

Tunnen Suomen korkean teknologian maana, joka tekee paljon metsäteollisuuden saralla. Meidän uruguaylaisten tulee kuitenkin tarkkaan kontrolloida sellutehtaita, sillä niissä piilee riskejä saastuttamisen ja muunkin suhteen. Emme ole vielä tasavertaisia kumppaneita, mutta toivon, että tulevaisuudessa maidemme välinen yhteys tulee palvelemaan molempia maita.

Bianca Forischi
Bianca ForischiErkka Mikkonen / Yle

Bianca Forischi, matkatoimiston työntekijä

Suomi on maa, jossa on maailman paras koulutus. Siitä olen lukenut monta kertaa.

En ole kuullut suomalaisesta selluteollisuudesta. Ehkä siksi, että olen brasilialainen ja asunut täällä vasta vuoden.

Alejandro Gonzáles
Alejandro GonzálesErkka Mikkonen / Yle

Alejandro Gonzáles, matkatoimiston työntekijä

Suomi on hyvin järjestynyt maa. Olen kuullut, että siellä on hyvä koulutus ja terveydenhoito.

Täällä Uruguayssa ei ole ollut ongelmia suomalaisen sellutehtaan kanssa. Argentiina sen sijaan vastusti tehtaan rakentamista rajajoella ja siitä tuli suuri konflikti maidemme välille. Luulen, että nyt ongelmat on ratkaistu. Uskon itse, että suomalaiset toimivat täällä korkeiden standardien mukaan, eivätkä saastuta ympäristöä.

Gabriela Sosa
Gabriela SosaErkka Mikkonen / Yle

Gabriela Sosa, kirjanpitäjä

Suomessa on varmaan tällä hetkellä todella kylmä ja lunta. Suomalainen kulttuuri eroaa paljon meidän omastamme, muuta en osaa sanoa.

Tiedän, että suomalainen metsäteollisuus antaa meille töitä. Paljon on puhetta myös siitä, kuinka paljon tehtaat saastuttavat. En tiedä asiasta mitään varmasti, mutta oletetaan, että saasteita jää ympäristöön ja se ei ole mikään hyvä asia.