1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoret suhtautuvat myönteisesti EU:hun – koetaan vahvistavan rauhaa ja hyvinvointia

Perussuomalaisia äänestävät nuoret olivat kriittisimpiä EU:ta kohtaan, kertoo Eurooppanuorten teettämä kysely. Maahanmuuttoasioissa tehtävä yhteistyö jakoi näkemyksiä.

Euroopan unioni
Eu:n lippu maalattuna nuoren naisen kasvoihin.
Stephanie Lecoqo / EPA

Nuorten selvä enemmistö suhtautuu EU:hun myönteisesti, kertoo tuore kyselytutkimus. Kansalaisjärjestö Eurooppanuoret ry:n teettämässä kyselyssä 81 prosenttia vastaajista oli väittämän ”EU-jäsenyys on Suomelle hyvä asia” kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä. 15 prosenttia oli eri mieltä.

Kriittisimmin EU:hun suhtautuivat ammattikoulun tai opistotason koulutuksen suorittaneet sekä perussuomalaisia kannattavat nuoret.

Perussuomalaisia äänestävistä nuorista 51 prosenttia piti EU-jäsenyyttä huonona asiana ja 49 prosenttia hyvänä. Seuraavaksi kriittisimpiä jäsenyydelle olivat keskustaa äänestävät nuoret, joista 17 prosenttia ei pitänyt jäsenyyttä hyvänä.

68 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että heillä on paljon yhteistä eri Euroopan unionin jäsenmaissa asuvien saman ikäisten nuorten kanssa. Eniten yhteistä muiden eurooppalaisten nuorien kanssa on peruskoulun suorittaneilla, ylioppilailla sekä yliopistosta valmistuneilla.

Yhteistyö maahanmuuttoasioissa jakoi mielipiteitä

Nuoret lisäisivät EU-yhteistyön määrää erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa (76 %) ja kehitysyhteistyössä (56 %). Talousasioissa ja ulkopolitiikassa mielipiteet jakautuvat jokseenkin tasan yhteistyön lisäämisen ja ennallaan pitämisen välillä.

Maahanmuutto jakaa kysytyistä asioista eniten mielipiteitä: siinä missä suurin osa nuorista pitäisi EU-yhteistyön ennallaan maahanmuuttoon liittyvissä asioissa (43 %), olisi noin neljännes joko lisäämässä yhteistyötä (27 %) tai vähentämässä sitä (25 %).

EU:n koettiin erityisen paljon vahvistavan rauhaa Euroopassa, tätä mieltä oli 89 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi eniten EU:n koettiin vahvistavan hyvinvointia ja tasa-arvoa.

Kyselyn perusteella nuorten parissa suosituimmat puolueet olivat vihreät (19 %) ja kokoomus (16 %), selvällä erolla seuraavina olleisiin keskustaan (8 %) ja perussuomalaisiin (6 %). Vastaajista 30 prosenttia ei nimennyt puoluekantaansa.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus Eurooppanuoret ry:n toimeksiannosta. Puhelinhaastatteluna toteutetulla kyselyllä oli 1 009 vastaajaa, jotka olivat 18-29-vuotiaita. Virhemarginaali on suurimmillaan noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

EU-jäsenyyden kannatus oli vankkaa myös Yle Uutisten viime kesänä teettämässä kyselyssä. Siinä 19 prosenttia vastaajista kertoi että äänestäisi EU-jäsenyyttä vastaan, jos siitä pidettäisiin nyt kansanäänestys. Vastaajista 72 prosenttia puolestaan ei kaivannut uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Lue myös

Suomessa Euroopan unionin pienin köyhien työssäkävijöiden osuus, Ruotsissa tuplasti, Virossa kolminkertaisesti – katso koko lista

Jos olet 18-vuotias, saatat lähteä kesällä EU:n tarjoamalle ilmaiselle Interrail-matkalle

Lue seuraavaksi