Espanja pidätti etsityn kyberrikollisen – hakkeriliiga varasti maailman pankeilta yli miljardi euroa

Carbanak-niminen liiga hivuttautui pankkijärjestelmiin haittaohjelmilla.

Tietotekniikkarikollisuus
Viidenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Espanjan poliisi on pidättänyt kyberrikollispomon, jonka johtamaa liigaa epäillään kaikkiaan yli miljardin euron varastamisesta pankeilta ympäri maailmaa. Asiasta kertoo Euroopan poliisiviranomainen Europol tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Europolin mukaan Carbanak-niminen rikollisliiga hakkeroi pankkien tietokoneita haittaohjelmin yli 40 maassa. Niiden avulla väärennettiin tilisiirtoja, nostettiin tilien saldoja ja ohjeistettiin automaatteja suoltamaan rahaa tiettyyn aikaan.

Rikollispomo ja kolme muuta henkilöä pidätettiin Espanjan Alicantessa. Operaatio tapahtui yhteistyössä Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n sekä Romanian, Valko-Venäjän ja Taiwanin virkavallan kanssa. Siihen osallistui myös Euroopan pankkiliitto EBF.

Liiga toimi Espanjasta käsin vuodesta 2013. Sillä oli jäseniä ympäri maailmaa, ja hyökkäyksiä tehtiin noin sataan rahoitusalan instituutioon.

Tietoihin päästiin kalasteluviestein

Rikolliset lähettivät pankkivirkailijoille sähköpostiviestejä, joiden mukana tietokoneisiin ujutettiin tehokas haittaohjelma. Sen avulla saatiin yhteys pankkien tietojärjestelmiin ja automaatteja sääteleviin palvelimiin.

Ulkopuoliset kuriirit nostivat rahaa hyökkäysten kohdeautomaateilta. Uutistoimisto Reutersin mukaan apuna hyödynnettiin ainakin venäläistä ja moldovalaista mafiaa.

Rahat vaihdettiin virtuaalivaluutta bitcoineiksi, joilla tekijät hankkivat esimerkiksi luksusautoja ja asuntoja, Europol kertoo.

Anastetun summan tarkasta määrästä ei ole tietoa. Pankkiliitto EBF:n mukaan se lienee "merkittävästi yli miljardi euroa", liiton edustaja arvioi talouslehti Fortunelle (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Kyberrikolliset vaanivat helposti höynäytettäviä – liian hyvä ei voi olla totta

"Miljardeja hyökkäyksiä sekunnissa" – kyberhyökkäykset ovat uhka, jota Oulun yliopistossa aletaan torjua yhdessä amerikkalaisten kanssa

Rikollinen voi iskeä jääkaapin avulla