1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Kansallisooppera

Kansallisoopperan entinen pääjohtaja Päivi Kärkkäinen: "Olen pettynyt, ettei kukaan aiemmin tullut nimellään kertomaan tapauksista"

Kenneth Greve vapautettiin tänään Kansallisbaletin esimiestehtävistä. Hänen johtamistyyliään arvosteltiin jo kahdeksan vuotta sitten.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Kansallisbaletin työilmapiiri kiristyi jo Päivi Kärkkäisen pääjohtajakautena. Yle uutisoi vuonna 2010, että osa tanssijoista syytti baletin taiteellista johtajaa, Kenneth Greveä, mielivaltaisesta johtamistyylistä.

– On totta, että sain pari nimetöntä kirjettä, mutta nimettömiin kirjeisiin oli aika mahdoton puuttua. Niissä oli vain yleisiä heittoja.

Kenneth Greveä syytettiin epäasiallisesta käytöksestä, mutta sitä Kärkkäinen ei enää muista, millaisista asioista tarkalleen.

Kärkkäinen kertoo kuitenkin ottaneensa asian puheeksi Greven, luottamusmiehen ja baletin tanssijoiden johtokunnan kanssa.

– Kävimme keskusteluja myös koko baletin tanssijoiden kanssa: Jotta asioita voitaisiin tutkia, täytyisi tuoda tapauksia esiin. Tilanne oli hankala, koska me emme tienneet yksilöidysti, mistä oli kyse, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen kertoo yrittäneensä ottaa asiasta tanssijoilta selvää.

– Nimettömiä kirjeitä voi tehdä myös ilkeämielisesti vain siksi, ettei esimerkiksi saa jotain haluaamansa huippuroolia, Kärkkäinen toteaa.

Päivi Kärkkäinen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

"Greve oli aiempaa vaativampi"

Myös työilmapiiritutkimukset osoittivat huonoja tuloksia vuonna 2010. Tuolloin oopperassa tehtiin tasa-arvokyselyä.

– Siellä tuli muutamia nimettömiä kommentteja, joita ryhdyttiin tutkimaan, Kärkkäinen sanoo.

Entinen pääjohtaja korostaa, että kaikki tulokset käsiteltiin huolellisesti ja keskusteltiin talon sisällä.

Yle kertoi vuonna 2010, että Kenneth Greveä syytettiin muun muassa tanssijoiden ylikuormittamisesta ja että sairauspoissaolot olivat kaksinkertaistuneet. Tämän Kärkkäinen kiistää.

– Sairauspoissaolot eivät olleet kaksinkertaistuneet, vaan ne olivat jonkin verran koholla.

Kärkkäisen mukaan talossa herättiin tuolloin, että asialle täytyy tehdä jotain. Tanssijoille alettiin tarjota ennaltaehkäisevää fyysistä ja psyykkistä huoltoa. Viime vuosina sairauspoissaolot ovat Kärkkäisen mukaan tippuneet huimasti.

– Varmasti se vuosi, kun Kenneth aloitti, oli rankka. Greve oli hirveän paljon aiempaa vaativampi. Hän muun muassa edellytti, että tanssijat tulevat harjoituksiin ja aamutunneille. Siinä oli ollut lipsumista aiemmin, Kärkkäinen kertoo.

Kansallisbaletti ilmoitti tänään, että Kenneth Greve on vapautettu esimiestehtävistään epäasiallisen käytöksen vuoksi, joka liittyy muun muassa tanssijoiden ulkonäön ja yksityiselämän kommentointiin.

Tuliko uutinen yllätyksenä?

– Ilmapiiri on nyt sellainen, että tällaisia asioita nousee esiin. Se, mihin olen pettynyt, on ettei kukaan aiemmin tullut nimellään kertomaan tapauksista. Niihin oli siksi vaikea puuttua.

Päivi Kärkkäinen oli Kansallisooperan ja baletin pääjohtaja vuosina 2007–2018. Kenneth Greven kausi baletin taiteellisena johtajana alkoi 2008.

Lue myös:

Analyysi: Baletin johtamisongelmat olivat tiedossa jo vuosia sitten. Miksi niihin tartuttiin vasta nyt?

Tanssijoiden edunvalvoja: Kenneth Greve vertasi meitä pimeyden voimiin

Kansallisoopperan pääjohtaja Greve-kohusta: "Nyt on parempi rauhoittaa tilanne"

Kansallisbaletin johtaja Kenneth Greve vapautettu esimiestehtävistä epäasiallisen käytöksen vuoksi – jatkaa kautensa loppuun