Hyppää sisältöön

Lisää venäläisdiplomaattien karkotuksia – nyt mukana myös Australia

Yhä useampi maa on liittynyt mukaan Britannian tukirintamaan. Yön aikana venäläisdiplomaattien karkotuksista ovat päättäneet ainakin Unkari, Makedonia ja Australia.

Britannia karkottaa Venäjän lähetystöstä yli 20 diplomaattia. Kuva: Andy Rain / EPA

Australian pääministeri Malcolm Turnbull ilmoitti yöllä Suomen aikaa, että maa karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia vastalauseena Britanniassa tapahtuneelle hermomyrkkyiskulle.

Australia on antanut karkotetuille venäläisdiplomaateille seitsemän päivää aikaa poistua maasta.

Unkarin ulkoministeriö ilmoitti sekin karkottavansa maasta yhden venäläisen diplomaatin. Unkarin mukaan päätöksen taustalla on myös epäily diplomaatin sekaantumisesta vakoiluun.

Maanantai-iltana joukkoon liittyivät myös Italia ja Espanja, jotka karkottavat molemmat kaksi venäläisdiplomaattia. Makedonia ilmoitti myöhään maanantai-iltana karkottavansa yhden venäläisdiplomaatin.

Lisäksi Belgia ilmoitti tiistai-iltana, että se karkottaa yhden venäläisdiplomaatin.

Karkotuksia yli 20 maassa

Diplomaatteja karkottavat nyt siis EU-maista ainakin Britannia (23), Suomi (1), Ruotsi (1), Saksa (4), Unkari (1), Tšekki (3), Liettua (3), Latvia (1), Ranska (4), Puola (4), Espanja (2), Italia (2), Hollanti (2), Tanska (2), Belgia (1), Ruotsi (1), Romania (1), Kroatia (1) ja Viro (1).

Lisäksi mukana ovat Norja (1), Kanada (4), Ukraina (13), Albania (2), Makedonia (1), Yhdysvallat (60) ja Australia (2).

EU-maista Irlanti kertoi maanantaina vielä harkitsevansa toimia. Karkotuksista ovat pidättäytyneet ainakin toistaiseksi Itävalta, Bulgaria ja Portugali sekä joukko pienempiä EU-maita.

Itävallan hallitus sanoo näkevänsä maansa sillanrakentajana lännen ja idän välillä, kertoo Itävallan yleisradioyhtiö ORF (siirryt toiseen palveluun).

– Tuemme päätöstä EU:n Moskovan-lähettilään poiskutsumisesta, mutta emme ryhdy mihinkään kansallisiin toimiin. Haluamme pitää keskustelukanavat Venäjälle auki, toteavat Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja ulkoministeri Karin Kneissl lausunnossaan.

Maltan hallituksen edustaja kertoi verkkopalvelu Twitterissä, ettei maa aio karkottaa venäläisdiplomaatteja. Maltan perusteluna on, että maan edustus Moskovassa on niin pieni, että Venäjän mahdolliset vastatoimet johtaisivat käytännössä diplomaattisuhteiden katkeamiseen.

Britannia syyttää tapahtuneesta Venäjää. Venäjä on kiistänyt olevansa tapauksen taustalla.

Venäjän ulkoministeriön mukaan karkotuksissa on kyse provokaatiosta ja maa sanoo vastaavansa karkotuksiin samalla mitalla.

Uutista on päivitetty 27.3. klo 6.12: Lisätty tietoja mm. Italian ja Espanjan karkottamista diplomaateista. Klo 7.05 lisätty Itävallan hallituksen lausunto.