Turun Ruissalon kansallismaisemassa puut leikattiin torsoiksi – raju parturointi takaa Ruisrock-kävijöiden turvallisuuden

Kesällä 2017 Ruisrockin aikoihin puiden puolustajana tunnettu puutarhaneuvos Arno Kasvi todisti usean puun kaatumista ja vaati välittömiä leikkauksia.

Ruissalo
Ruisaalon Kansanopuistontien lehmuksia leikkattuina.
Minna Rosvall / Yle

TurkuTurun Ruissalossa moni ulkoilija on hämmästellyt lehmuskujan puiden rajua typistämistä. Kaupunki on leikannut Kansanpuistontien (siirryt toiseen palveluun) lehmuksia turvallisuussyistä. Lisäksi puissa asuvien erakkokuoriaisten elinolosuhteet halutaan turvata. Lopputulos näyttää karulta, mutta kaupungin puuasiantuntija Aki Männistö vakuuttaa, että tynkiin tulee nopeasti uutta kasvustoa.

Oksat muodostavat jatkossa versoja silmän korkeudelle.

Aki Männistö

– Puut ovat juuristoiltaan ja tyveltä voimakkaasti lahoja. Puut olivat noin 20 metriä korkeita, joten myrskytuhon todennäköisyys on aikamoisen korkea, kertoo Männistö.

Männistö vakuuttaa, että uutta oksistoa muodostuu jo tänä vuonna.

Yksi puu kaatui ennen Ruisrock-viikonloppua juuri siihen paikkaan, jossa on myyntikojuja. Ruisrockin jälkeen kaatui kaksi lehmusta.

Arno Kasvi

– Kauneus on katsojan silmissä. Joidenkin mielestä ne eivät koskaan näytä enää puilta, mutta oksat muodostavat jatkossa versoja silmän korkeudelle.

Tämä leikkaushoito on poikkeava toimenpide ja Männistö painottaa, että samanlaista käsittelyä ei kannata tehdä omille pihapuille.

Arno Kasvi vetosi turvallisuuden puolesta useasti

Ruissalossa asuva puutarhaneuvos Arno Kasvi on ollut huolestunut ulkoilijoiden ja rokkareiden turvallisuudesta. Hänen mielestään kaupungin pitää huolehtia aiempaa paremmin Ruissalon puista. Kasvi on kirjoittanut aiheesta Turun Sanomien mielipidepalstalla (siirryt toiseen palveluun)ja ottanut yhteyttä myös päättäjiin ja kaupungin edustajiin puiden hoitamiseksi.

– Puunkaatajat olivat pakotettuja tähän. Yksi puu kaatui ennen Ruisrock-viikonloppua juuri siihen paikkaan, jossa on myyntikojuja. Ruisrockin jälkeen kaatui kaksi lehmusta, muistelee Kasvi.

Ruissalon lehmuksia.
Minna Rosvall / Yle

Kasvi muistuttaa, että puut sijaitsevat kohdassa, joka on erittäin suosittu väylä liikkua Ruissalossa. Kesällä puiden kaatuminen on todennäköistä.

– Puu imee vettä latvustoon ja pelkkä latvuston vesimassa voi aiheuttaa kaatumisen, kertoo Kasvi.

Miksi puista tehtiin torsoja?

Ruissalon puiden typistäminen on poikinut mielipidekirjoituksia myös puiden puolesta. Puutarhuri Juha Leino on ihmetellyt, miksi puista tehtiin torsoja. (siirryt toiseen palveluun)

Puutarhaneuvos Arno Kasvi on tunnettu puiden puolustaja, mutta tällä kertaa hän oli puiden kaatamisen kannalla.

–Olen suuri vastustaja aatteelle, että kaupunki kaataa puita sen vuoksi, että ne ovat vanhoja. Sillä perusteellahan meidät vanhat ihmiset saisi heittää hautaan pois kuleksimasta ja eläkettä nauttimasta. Kaupungin pitäisi hoitaa Ruissalon kujien puut. Ne eivät ole yksityisten mailla. Ne ovat kulttuuriperintöä, vetoaa Kasvi.

Kasvi toivoo, että puiden ulkonäöstä kärsivät malttaisivat mielensä.

– Voi valita toisen reitin ja katsoa vaikka maahan. Kolmen kuukauden kuluttua puut alkavat työntää versoa, kertoo Arno Kasvi.