Kuluttajat ja yritykset luottavat edelleen talouteen – huippulukemia pienestä notkahduksesta huolimatta

Yritysten luottamuksesta kertovat lukemat ovat kaikilla toimialoilla pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella, mikä kertoo Hypon mukaan vauhdikkaan talouskasvun jatkumisesta.

talouskasvu
Ihmisiä liukuportaissa.
Henrietta Hassinen / Yle

Kuluttajien luottamus talouteen on edelleen vahvaa. Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusindikaattori (siirryt toiseen palveluun) laski maaliskuussa hivenen helmikuun ennätystasosta, mutta on edelleen selvästi pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla.

Maaliskuussa kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta olivat hyvin valoisat.

Kuluttajat arvioivat kotitaloutensa rahatilanteen maaliskuussa paremmaksi kuin koskaan ja ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle.

– Kotitaloudet ovat poikkeuksellisen positiivisia koko euroalueella ja myös USA:ssa. Talouskasvu tuntuu työllisyydessä ja pikkuhiljaa palkoissa, mikä valaa uskoa tulevaisuuteen, arvioi asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton aamulla julkistamat yritysten luottamuksesta kertovat lukemat (siirryt toiseen palveluun) ovat kaikilla toimialoilla pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella, mikä kertoo Hypon mukaan vauhdikkaan talouskasvun jatkumisesta.

– Sen sijaan talouden hyytymisestä varoittavat tammikuun tiedot Suomen koko kansantaloudesta ja osakemarkkinoiden varoituslaukaukset Trumpin kauppasodan kintereillä, Brotherus sanoo.

– Suomi on vasta päässyt toipumisen tielle, eikä ulkoista iskua olla vielä valmiita torjumaan. Toivottavasti kuluttajien optimismi voittaa sijoittajien pelot.