Jyväskylän poliisi tutkii – kopioituja pankkikorttitietoja käytetty Indonesiassa

Jyväskylän poliisilla on ollut tutkittavana yli neljänkymmenen maksuvälinepetoksen kattava sarja.

Rikollinen skimmauslaite kuvaa tunnusluvun näppäilyn yläsuunnasta. Kuva: Eveliina Matikainen / Yle

Rikoksissa pankkikorttien tietoja on käytetty luvatta Indonesiassa. Poliisi epäilee, että kyseessä on pankkikorttien skimmaus, jossa korttien tiedot on saatu haltuun korttiautomaattiin kiinnitetyn kopiointilaitteen ja kameran avulla.

Korttien kopioinnin arvioidaan tapahtuneen kesällä 2017 Keski-Suomen alueella. Suurin osa rikoksista tuli poliisin tietoon marraskuun 2017 aikana. Seuraavan kerran tietoja käytettiin väärin maaliskuussa 2018.

Poliisi on saanut kyseisiin maksuvälinepetoksiin liittyen useita yhteydenottoja. Kortin omistajat ovat epäilleet korttinsa tulleen kopioiduksi juuri ennen Indonesiassa tapahtunutta väärinkäyttöä.

Korttitietoja ei käytetä heti

Poliisi muistuttaa, etteivät tämänkaltaiset rikokset tapahdu näin lyhyellä aikajänteellä, vaan korttitiedot on yleensä kopioitu vähintään kuukausia, jopa vuosia aiemmin.

Tekijät ovat usein ulkomaalaisia ja poistuvat nopeasti maasta kopioidut tiedot mukanaan. Poliisin on hyvin hankala puuttua tietojen väärinkäyttöön enää tässä vaiheessa.

Pankkikortin kopiointi vaatii aina myös pin-koodin, joten väärinkäyttö on estettävissä peittämällä näkyvyys näppäimille tarpeeksi hyvin. Osassa pankeista on myös mahdollista asettaa pankkikortille ulkomaankäyttökielto, jolloin kopioituja tietoja ei pystytä käyttämään ulkomailla luvatta.