Kuusi huippujuttua pääsiäiseksi: Syvenny demokratiaa uhkaaviin algoritmeihin tai Saksan rakastamaan suomalaismuusikkoon

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle pääsiäispyhien iloksi alkuvuoden parhaita juttujamme, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Anonyymi nainen.
Helsinkiläisessä päiväkodissa työskentelevä lastentarhanopettaja pelkää, että lasten turvallisuus vaarantuu.Henrietta Hassinen / Yle

Helsinkiläinen lastentarhanopettaja ei laittaisi lastaan päiväkotiin, jossa työskentelee: "Pitää hymyillä, vaikka päivästä on tulossa kaaos"

Niina on kolmekymppinen lastentarhanopettaja pääkaupunkiseudulta. Vasta kolme vuotta alalla ollut Niina ei ole uupunut tai kyllästynyt työhönsä tai työpaikkaansa. Hän haluaa kertoa päiväkotinsa arjesta, koska uskoo, että tilanne on useissa päiväkodeissa kärjistymässä.

mestaus01eskokuva.jpg

Pyövelin kirves vei hengen yli 2 000 suomalaiselta – katso, miltä mestauspaikoilla näyttää nyt

Valtio mestasi 200 vuoden aikana omiaan jopa syrjähypyistä ja jumalanpilkasta. Aiheesta on tehty nyt laaja tutkimus, joka valottaa kohtaloita kuolemanrangaistusten taustalla. Lue 16 tositarinaa.

Jenna Tiikkainen Kotkan torilla
Jenna Tiikkainen Kotkan torillaPetri Niemi / Yle

22-vuotias nainen meni kaikessa rauhassa kahville – pari tuntia myöhemmin hänet kiidätettiin hoitoon psykiatriselle osastolle

Vaikean masennuksen sairastanut Jenna Tiikkanen on oppinut puhumaan mielenterveysongelmista avoimesti. Hänen viestinsä on, että mielenterveysongelmia pidä hävetä.

mies varastossa kivien kanssa
Yle

Kaivosyhtiöt etsivät kiihkeästi metalleja sähköautojen akkuihin ja jonottavat nyt syrjäiseen varastoon Etelä-Suomessa

Lopella Etelä-Suomessa sijaitsee valtava kivi­arkisto, josta harva on koskaan kuullut. Suuriin halleihin on säilötty Suomen koko maa­perä, ja viime syksystä asti ulkomaiset kaivos­yhtiöt ovat juosseet täällä kilpaa. Halleja vahtivat entinen meri­mies ja potkut saanut valtion kairaaja.

Kuvituskuva poliittisesta vaikuttamisesta.
Laura Merikalla / Yle Uutisgrafiikka

Kyllä, algoritmit uhkaavat demokratiaa – Valta luisuu some-miljardööreille

Internetin jättiläiset tekevät valintoja, joiden perusteluja emme tunne. Väitöskirja: "Jos olet puolueellinen, ihmiset pitävät sinusta ja saat verkostossasi keskeisemmän aseman."

Samu Haber
The Voice of Germanyn semifinaalin suora lähetys kestää kolme tuntia. Mainoskatkot ovat jopa yhdeksän minuutin mittaisia. - Mahtavaa nähdä Pinkin esitys muutaman metrin päästä, Samu Haber hehkuttaa.Uwe Tautenhahn / Yle

The Voice of Germany teki Samu Haberista supertähden Saksassa – "Der Finne" kertoi saksalaisille miten junan vessa toimii

Kulttuurivieras sanoo, että musiikin ulkomaille viemisessä yhdistyvät älyllinen analyysi ja sula hulluus.