Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Syvenny Hanna Hietalan hurjaan tarinaan ja lue suosittu juttu nuoren yrittäjän virheestä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Kaksi naista istuu penkillä
Hanna ja hänen sisarensa Helmi tulivat Argentiinaan Pohjois-Karjalasta. Buenos Airesissa he työskentelivät kauneushoitolassa.Sinikka Väyrysen kotialbumi

Hanna Hietala lähti Suomesta puutetta pakoon, mutta Argentiinassa hänet tapettiin – nyt lapsenlapset etsivät Hannaa ja pyytävät Suomea apuun

Argentiinalainen Laura Hietala oli vastasyntynyt vauva, kun sotilaat sieppasivat hänen vanhempansa. Laura sisarineen etsii yhä isoäitiään Hanna Hietalaa. He pyytävät nyt Suomen valtiota apuun.

Vanhan miehen sivuprofiili, ympärillä ohi kulkevia ihmisiä.
Vanhempi mies kokeili kasvojen tunnistuksella toimivaa vessapaperin annostelijaa Pekingissä.How Hwee Young / EPA

Entä jos jokainen tekosi tallentuisi kameralle ja sinut pisteytettäisiin kansalaisena? Kiinassa se on pian totta

Kiina haluaa nähdä kaiken ja pyrkii valvomaan kansalaisiaan ennennäkemättömällä tavalla. Nyt Kiina suunnittelee kansalaisilleen pisteytykseen perustuvaa kansalaisarvoa.

pulu nokkii ja saa palkinnoksi ruokaa
Kyyhkysillä tutkittiin aiemmin sitä, miten palkinnot motivoivat niitä toimimaan. Jos odotettu palkinto jäikin välillä saamatta, kyyhkyt alkoivat nokkia kahta kiihkeämmin. Tämänkaltaisia psykologian teorioita on hyödynnetty myös pelisuunnittelussa.Stina Tuominen / Yle

Näin alkeellisilla psykologisilla keinoilla digipelit koukuttavat sinut pelaamaan pidempään ja ostamaan enemmän

Peleihin koukuttamisessa on käytetty hyväksi varhaisten eläinkokeiden oppeja. Pelaajan motivoinnissa tärkeää on huolehtia jatkuvasta palkitsemisesta.

Mikko Väisänen autonratissa
Mari Siltanen / Yle

Homon on pakko tulla nopeasti kaapista turvapaikkaprosessissa: "Kaikkea varjostaa suunnaton häpeä ja inho"

Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Väisänen on työssään tavannut 90 turvapaikanhakijaa. Nyt hän kertoo miltä suomalainen turvapaikkaprosessi näyttää, jos kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Aleksi Ojala
Juha Tuominen / Yle

Koulukiusattu, hakattu ja hyljeksitty poika käveli pakoon kauhujaan – urheilusta löytyi pakotie, joka on vienyt jo olympialaisiin asti: ”Päätin, että minusta tulee vielä jotain”

Menestynyt kilpakävelijä Aleksi Ojala kuvailee kouluvuosiaan elämänsä hirveimmiksi yhdeksäksi vuodeksi. Urheilu pelasti Suomen parhaan kävelijän, mutta kilpakävely myös pahensi kiusaamista.

Ihmiset juoksevat ulos rakennuksesta.

"15 min. Talo tyhjäksi" – Mika luotti väärään bisnesenkeliin ja se oli viedä häneltä kaiken

Mika on yksi tuhansista huijatuista. Lue tarina bisnesenkelistä ja uhrista, joka lähes menetti rahansa, firmansa ja terveytensä. Nuori yrittäjä teki virheen, josta kaikkia varoitetaan.