Huhut Pohjois-Korean johtajan vierailusta Pekingiin kiihtyvät – oliko Kim Jong-un tässä autossa?

Eilen kerrottiin, että Pekingiin on saapunut Pohjois-Koreasta erikoisvarusteinen matkustajajuna, nyt on julkaistu kuvia ja videoita salaperäisestä mustasta autosta poliisisaattueessa.

Kiinalaiset poliisit partioivat ajotiellä pekingissä.

Korkea-arvoisten pohjois-korealaisten vieraiden käyttämä vierastalo Pekingissä on viime päivät ollut erityisen kiinnostuksen kohteena. Majatalo on tiettävästi ollut mm. Pohjois-Korean johtajan isän, Kim Jong-ilin suosima majapaikka Pekingissä.

Talo on ollut tarkkaan vartioituna ja sen itäportilta on nähty poistuvan kiinalaisten autosaattue hallituksen toimistorakennusten sekä kahden juna-aseman suuntaan.

Juna, jolla Pohjois-Korean johtajan tai maata edustavan delegaation uskotaan vierailleen Pekingissä. Kuva: Jason Lee / Reuters / Lehtikuva

Valokuvaajia estetty kuvaamasta

Paikalla olleet viranomaiset ovat uutistoimisto AP:n mukaan yrittäneet estää valokuvaajia ottamasta kuvia. Kaikesta huolimatta niitä on kuitenkin onnistuttu ottamaan, sillä tiistaina julkaistiin valokuvia, joissa näkyy mm. sinisin rekisterikilvin varustettu salamyhkäinen musta auto sekä poliisiautoja ja vartioita.

Uutistoimisto AP:n mukaan autot oli merkitty keltaisilla tarroilla, mutta niissä ei ollut diplomaattikilpiä.

Poliisisaattuessa kovaa vauhtia kaupungin kaduilla kulkevasta mustien autojen letkasta on julkaistu myös kaksi videota, toinen päivältä – toinen on ilta- tai yökuvaa. Kuvissa näkyvät autot ovat samantyylisiä, pitkiä mustia autoja, joilla mm. valtiovieraita yleensä kyyditään.

Kiinan ulkoministeriö ei ole kommentoinut asiaa. Myöskään Pohjois-Korean valtion media ei ole kertonut matkasta.

Mutta Etelä-Korean yleisradioyhtiön MBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan näyttävien autosaattueiden ja tarkan vartioinnin taustalla on Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vierailu. Yhtiön sivuilla on aiheesta kolme pääjuttua, joiden mukaan Pohjois-Korean johtaja olisi tavannut Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Vierailulla sittenkin Kim Jong-unin sisko?

CNN:n haastatteleman nimettömän lähteen mukaan on hyvin mahdollista, että Kim Jong-un itse on tosiaan ollut Pekingissä vierailulla.

Myös etelä-korealaisen Chosunilbon verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pohjois-Korean johtaja on ollut "salaisella vierailulla" Kiinassa. Vieraat liikkuivat lehden mukaan 20 Pohjois-Korean suurlähetystön omistamalla luksusautolla.

Kyseessä voi lehden mukaan olla myös joku johtajan läheisistä henkilöistä.

Joidenkin etelä-korealaisasiantuntijoiden mukaan kyse voisi olla esimerkiksi Kim Jong-unin siskosta, joka olisi tullut mahdollisesti valmistelemaan kolmen maan tapaamista, jonka on kerrottu tapahtuvan toukokuussa.

Erikoisvalmisteisen junan kerrotaan puolestaan lähteneen jo Pekingistä. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyydissä on korkea-arvoinen Pohjois-Korean edustaja.

Lisätty kello 12:39 valokuva junasta ja tieto siitä, että etelä-korealaismedian mukaan kyse on Pohjois-Korean johtajan vierailusta.