Erinomaisia ulkoilusäitä luvassa: Pääsiäiseksi saadaan aurinkoa, hankikantoa ja yöpakkasia

Pääsiäisen alla on selvästi kylmempää kuin tavalliseti tähän aikaan vuodesta.

sää
Hiihtäjä kuvattuna Kolilla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Pääsiäistä saadaan tänä vuonna viettää ulkoilijoiden kannalta erinomaisissa olosuhteissa. Aurinko paistaa, on pientä pakkasta ja hankikantoa.

Lumisateita on ennusteen mukaan tulossa vain Lappiin ja Pohjois-Suomeen. Nekin jäävät vähäisiksi ja ajoittaisiksi.

– Kyllä nyt on hyvä kehottaa ihmisiä ulkoilemaan, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

Loppuviikon ylimmät lämpötilat Suomessa.
Yle

Ennusteen mukaan öisin on pakkasta aivan etelää myöten viidestä jopa 15 asteeseen. Lukemat ovat selvästi tavanomaista kylmemmät, sillä keskimäärin tähän aikaan vuodesta pitäisi etelässä olla öisin pakkasta vain pari astetta ja pohjoisessakin noin kymmenen astetta.

Myös päivälämpötilat jäävät aluksi pitkän ajan keskiarvolukemista muutamia asteita. Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötilan pitäisi pitkän ajan keskiarvojen mukaan olla tähän aikaan vuodesta 2-4 astetta plussan puolella ja pohjoisessa nollan tietämillä.

Nyt etelässä jäädään pariin plusasteeseen ja Lapissa muutamia asteita pakkasen puolelle.

Kohennusta on tulossa loppuviikosta. Siihen asti Suomen länsipuolella oleva korkeapaine pitää tuulet lännen ja pohjoisen välillä ja ilman kylmänä. Nähtäväksi jää, yltääkö lounaasta lähestyvä matalapaine sateineen viikonvaihteessa Suomeen.

Kartta lumitilanteesta.
Yle

Harkitun varovasti jäillä, lunta riittää

Pitkään jatkuneista pakkasista huolimatta meteorologi Seija Paasonen muistuttaa jäitten heikkoudesta. (siirryt toiseen palveluun) Kevät on jo pitkällä ja aurinko sulattaa nopeasti jäitä. Varsinkin järvien jäät voivat olla äkkiä petollisen heikkoja.

– Teräsjäätä muodostui tänä vuonna järviin selvästi tavallista vähemmän, koska aikaisin satanut lumipeite hidasti jään muodostumista, Paasonen kertoo.

Teräsjään vähyydestä johtuen jää voi olla paksua, mutta mitenkään kestävää se ei enää välttämättä ole.

Merialueilla jäätä heikentää myös laivaliikenne. Monin paikoin yhteneväisen näköinen jääpeite voi olla petollisen heikko kaukanakin laivaväylästä.

Lunta sen sijaan riittää (siirryt toiseen palveluun) tänä vuonna. Täysin lumetonta paikkakuntaa ei vielä ole missään mantereella. Korkeimmat kinokset taas löytyvät Puolangan Paljakasta, jossa lunta on virallisen mittauksen mukaan 113 senttimetriä.

Vähiten lunta on aivan lounaassa Varsinais-Suomessa, jossa maan peittää vain senttimetrin tai muutaman sentin ohuinen lumikerros. Yli puolen metrin kinoksissa kahlataan keskisestä Suomesta itärajalle ja aina Lappiin yltävällä alueella. Länsirannikolla lunta on hiukan vähemmän.

Pääsiäisen ajokelistä tulossa hyvä

Ennusteen mukaan pääsiäisen menoliikennettä saadaan huristella hyvissä olosuhteissa. Seija Paasonen muistuttaa kuitenkin teiden varsien sulamisvesistä.

– Vaikka kelivaroituksia ei ole, niin kannattaa olla varovainen, jos penkoilta valuu sulamisvesiä ja ne sitten yön aikana jäätyvät. Niissä voi piillä vaaran paikka, Paasonen muistuttaa.

Liikenneviraston (siirryt toiseen palveluun) arvion mukaan menoliikenteen ruuhkaisimmat jaksot ovat kiirastorstaina kello 13-19 ja pitkäperjantaina kello 9-14. Paluuliikenne on vilkkainta maanantaina puolesta päivästä pitkälle iltaan keleistä riippuen.