Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kokouspaikaksi valittiin Finlandia-talo

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi on ensi vuoden jälkipuoliskolla. Puheenjohtajuuteen on varauduttu 70 miljoonalla eurolla.

Finlandia-talo
Finlandia-talo.
Retu Liikanen / Yle

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ministeritason kokoukset on päätetty järjestää Helsingissä sijaitsevassa Finlandia-talossa.

Suomi isännöi puheenjohtajakaudellaan kuusi epävirallista ministerikokousta sekä kymmeniä virkamieskokouksia. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Finlandia-talo valittiin kokouspaikaksi hankintakilpailutuksen jälkeen.

Suomi keskittää EU-puheenjohtajuusbudjetista maksettavat kokoukset yhteen paikkaan maan pääkaupungissa. Samaa käytäntöä ovat noudattaneet viime aikoina muutkin puheenjohtajamaat.

Finlandia-talossa kokoustavat epävirallisissa ministerikokouksissaan valtiovarain-, kilpailukyky-, ympäristö-, maatalous- sekä oikeus- ja sisäministerit. Ulko- ja puolustusministereillä on yhteiskokous. Lisäksi Finlandia-talossa järjestetään virkamiestason kokouksia.

Kaikki viralliset päämies- ja ministeritason kokoukset pidetään Suomen puheenjohtajuuskaudella normaalin käytännön mukaan Brysselissä ja Luxemburgissa. Myös puheenjohtajuuskaudelle osuvat epäviralliset päämiestason kokoukset on määrä järjestää Brysselissä.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi on ensi vuoden jälkipuoliskolla eli 1.7.–31.12.2019. Suomi on toiminut EU:n puheenjohtajamaana kaksi kertaa aiemmin vuosina 2006 ja 1999.

Vuoden 2006 puheenjohtajuuden kokonaisbudjetti oli 75 miljoonaa euroa. Ensi vuoden puheenjohtajuuteen on varauduttu 70 miljoonalla eurolla.