1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranuan eläinpuisto

Aamiaistarjoilu vasta heränneelle karhulle – Ranuan Mallalle maistuivat omenat

Eläinpuiston karhujen perinteinen kevätherkku on myös metsästysseuralta lahjoituksena saatu hirvenpää.

Ranuan eläinpuisto
Malla-karhu Ranuan eläinpuistossa maaliskuussa 2018
Ranuan eläinpuisto

Ranuan eläinpuistosta kerrotaan, että ruskeakarhunaaras Malla on herännyt talviuniltaan. Mallan pesäluukku avattiin tiistaiaamuna seitsemältä.

Eläintenhoitaja Miia Varanka kertoo, että Malla on ollut noin viikon verran pesässään liikkeellä ja rapsutellut viime päivinä pesäluukkuaan. Silloin on aika avata ovi aitaukseen, jossa odottaa jo perinteeksi tullut karhun kevätherkku.

– Meillä on hirviseuroilta perinteisesti saatu ruskeakarhuille hirvenpäät. Sellainen oli Mallallekin piilotettu lumeen, aitaukseen. Kyllä se kävi sen nopeasti hakemassa haltuunsa, Varanka sanoo.

Seuraavaksi karhu saa eläintenhoitajilta omenaa ja porkkanaa noin puoli kiloa päivässä. Ruokalistalla on talviunen jälkeen myös leipää ja kalaa, karhun ruokahalun mukaan.

Toinen karhu nukuskelee vielä

Nuorempi Ranuan ruskeakarhunaaras Jemma jatkaa vielä talviunta pesässään.

– Jemma nukuskelee vielä, mutta en usko että menee enää kauaa, että Jemmakin haluaa haistelemaan kevättuulia, Varanka sanoo.

Malla-karhu Ranuan eläinpuisto
10-vuotias Malla-karhu painoi unille mennessään parisataa kiloa. Karhu menettää talviunen aikana noin neljänneksen painostaan.Ranuan eläinpuisto

Ranuan ruskeakarhujen talviuni alkoi marraskuun alussa. Karhujen talviunen pituudeksi tulee tänä talvena siis vajaat viisi kuukautta.

– Se on aivan hyvänmittainen talviuni karhulle. Luonnossa karhujen talviuni on vielä pidempi, Varanka sanoo.

Lue seuraavaksi