1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Hämeenlinna

Hämeenlinna virittelee massiivista koulu- ja päiväkotirakentamista

Kaupunginhallituksen eilen hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa on kymmenen päiväkotia ja koulua, jotka on tarkoitus rakentaa tai korjata.

Hämeenlinnan yhteiskoulu seisoo tällä hetkellä tyhjänä, mutta tuskin kauan. Kuva: Dalbir Ram / Yle

HÄMEENLINNA Hämeenlinnan kaupunki rakentaa tai korjaa paljon kouluja ja päiväkoteja lähitulevaisuudessa.

Hämeenlinna on pakon edessä rakennustensa raskaiden sisäilmaongelmien vuoksi. Parhaillaan kaupungin koululaisista yli 1 700 on väistötiloissa.

Hätilässä Tuomelan peruskorjatun koulun pihamaan suuri parakkikylä on ollut opinahjona jo yli kolme vuotta. Vieressä seisoo tyhjillään oleva Hämeenlinnan yhteiskoulu (HYK) – mutta ei kauan, mikäli virkamiehet saavat päättää.

– Nyt lähdetään toivottavasti suunnittelemaan HYK:in uudisrakennusta. Se vaatii myös kaavaprosessin ja nykyisen rakennuksen purkamisen. Esitämme, että suunnittelu aloitetaan mahdollisimman pikaisesti, Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko sanoo.

Uudisrakennus nousisi Tuomela-rakennuksen kylkeen muodostaen ison yhtenäiskoulun. Kokonaisuus vetäisi sisäänsä noin 900 oppilasta. Raukon mukaan uusi koulu on paikallaan aikaisintaan vuonna 2020.

Tuomelan koulun pihalla oleva parakkikylä on ollut opinahjona jo yli kolme vuotta. Kuva: Dalbir Ram / Yle

Lyseon lukiossa tarvitaan suurremontti

Palveluverkkopäätöksen kuumin peruna on ollut lukioratkaisu. Kaupunginhallitus päätti viimein, että kantakaupunkiin jää kaksi lukiota. Lyseon lukion säilyminen vaatii kuitenkin suuren remontin.

Lukion päärakennuksen rakennetutkimukset saataneen valmiiksi maalis-huhtikuun vaihteessa. Tutkimusten jälkeen alkaa koko Lyseon korttelin suunnittelu. Siihen sisältyvät päärakennuksen lisäksi Janne-sali sekä Rauhankadun puolen lisärakennus.

– Suunnitelma on, että lisärakennus puretaan ja sen tilalle tulee uudisrakennus. Kaksi muuta peruskorjataan, eli tiedossa on aika iso projekti. Sen takia suunnittelu olisi hyvä saada liikkeelle pikaisesti, Päivi Raukko pohtii.

Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko. Kuva: Dalbir Ram / Yle

Seminaarin koulun yhteyteen uusi 24/7-päiväkoti

Myös pienemmille lapsille ja heidän vanhemmilleen on luvassa helpotusta. Tällä hetkellä ympärivuorokautista hoitoa on tarjolla ainoastaan kantakaupungin laidalla, Ahveniston päiväkodin väistötiloissa.

Uusi ja paljon suurempi, vuorokauden läpi auki oleva päiväkoti on tulossa lähelle keskustaa, Seminaarin koulun yhteyteen. Kaupungin pitää ensin neuvotella rakentamisesta Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa. Jos uusi päiväkoti toteutuu, sinne siirtyvät Kaurialan päiväkodin ja kahden Kaivokadun päivähoitoyksikön toiminnot.

– Tämä on todella merkittävä hanke. Veikkaan, että senkin valmistumisessa menee pari vuotta, sivistys- ja hyvinvointijohtaja Raukko arvioi.