Maa halkesi perheen jalkojen alta kesken ruokailun – Kenia jakautuu ennen pitkää kahtia

Kovat sateet ja mannerlaattojen liikkeet saivat maan repeämään Länsi-Keniassa. Osan Afrikkaa arvellaan aikanaan irtautuvan omaksi mantereekseen.

Kenia
Uutisvideot: Keniassa suuri vajoama
Uutisvideot: Keniassa suuri vajoama

Nairobi– Tänne jääminen on kuin kosiskelisi kuolemaa, 72-vuotias Mary Wambui valitti.

Hän kertoi kenialaislehti Daily Nationille (siirryt toiseen palveluun), että perhe oli syömässä illallista, kun maa aukesi heidän jalkojensa alla ja savesta rakennettu talo jakautui kahtia.

Hänen perheensä on yksi niistä 250:sta, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa viime viikon jälkeen. He asuivat juuri siinä, missä Kenia luultavasti aikanaan jakautuu kahtia, kirjaimellisesti.

Prosessi tulee tosin olemaan pitkä. Maa liikkuu geologien arvioiden mukaan syvällä maanpinnan alla muutamia millimetrejä vuodessa, eli miljoonien vuosien päästä Afrikan mantereesta lohkeaa pala irti Itä-Afrikan hautavajoaman kohdalla.

Se tarkoittaa, että osa Keniaa, Etiopiaa ja Tansaniaa ja koko Somalia irtautuu omaksi pieneksi mantereeksi tai saareksi.

Bussilastillinen ihmisiä selvisi täpärästi

Kuin ihmeen kaupalla kukaan ei loukkaantunut, kun vajoama ilmestyi lähellä Suswan tulivuorta.

Seismisesti aktiivisen alueen nimi paikalliskieli kikuyuksi on Mai Mahiu, mikä tarkoittaa kuumaa vettä ja viittaa alueen kuumiin lähteisiin.

Taloja kuitenkin tuhoutui ja hehtaareittain viljelymaata hävisi rotkoon. Noin 70 kilometriä pääkaupunki Nairobista luoteeseen maantie repesi kahtia juuri, kun kymmeniä ihmisiä kuljettanut bussi oli ohittanut paikan.

Nyt ilmestynyt rotko on neljä kilometriä pitkä ja paikoin jopa 50 metriä syvä ja 20 metriä leveä.

Maahan oli ilmestynyt halkeama jo viikkoa aiemmin, mutta se repesi suuremmaksi viime viikon maanantaina.

Syyksi arvellaan runsaiden sateiden ajoittumista samaan aikaan kun mannerlaatat liikkuivat syvällä maanpinnan alla.

Keniassa on parhaillaan sadekausi. Suuret vesimassat huuhtoivat pois tuhkaa maanpinnan alla alueella, joka oli jo valmiiksi heikko.

Geologi varoittaa suuremmasta katastrofista

Sekä vajoaman syystä että alueen tulevaisuudesta löytyy Keniassa eri mielipiteitä.

Jotkut kenialaiset geologit (siirryt toiseen palveluun) ovat sitä mieltä, että suurin syy olivat sateet, jotka huuhtoivat pois maata kantavan tuhkan.

Toiset taas sanovat, että sateilla ei ollut suurta merkitystä. Sekä TV-kanava KTN:lle että Daily Nation-lehdelle puhunut geologi David Adede sanoo, että repeämä johtuu alueen tulivuorten aktiivisuudesta.

Hän varoittaa, että alueella saattaa tapahtua suurempia katastrofeja. Nyt vaurioitunutta tienpätkää on korjattu hiekalla, kivillä ja betonilla, mutta se ei ole pysyvä ratkaisu.

Nyt vilkasta keskustelua herättää se, miksi maantie on ylipäänsä rakennettu riskialttiille alueelle. Geologeilta olisi pitänyt pyytää arvio ennen rakentamista. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että se on tienrakentajilta unohtunut.

Suswan tulivuori ja Mai Mahiun alue sijaitsee Itä-Afrikan hautavajoaman laaksossa. Se on osa niin kutsuttua Isoa hautavajoamaa, joka ulottuu Mosambikista aina Lähi-Itään ja Syyriaan asti.

Aiheesta muualla:

Africa Is Being Split In Two - But What Does That Mean? (siirryt toiseen palveluun)