Analyysi: Kiina ja Pohjois-Korea löysivät taas toisensa – Kiina vahvistaa rooliaan lähiviikkojen huippukokouksiin

Kuka hyvänsä Pohjois-Korean edustaja kävikään junamatkalla Pekingissä, vuorokauden mittainen vierailu merkitsee sitä, että kommunistiset Kiina ja Pohjois-Korea ovat vuosikausien jännitteiden jälkeen hakemassa tukea toisiltaan, ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen arvioi.

Valtakadut Pekingissä valtion vierastalon Diaoyutain lähistöllä oli suljettu oletettavasti pohjoiskorealaisten huippuvieraiden käynnin ajaksi maanantaina. Kuva: Wu Hong /EPA

Junamatka Kiinan ja Pohjois-Korean rajakaupungista Dangdongista Pekingiin on Suomen mittainen ja kestää noin 14 tuntia.

Sieltä kaukaa tuli Pohjois-Korean korkea-arvoista johtoa yleensä kuljettava erikoisjuna Pekingiin maanantaina iltapäivällä. Silminnäkijähavaintojen mukaan samainen juna lähti Pekingistä pois noin vuorokautta myöhemmin.

Pekingin päärautatieasema oli poikkeuksellisesti suljettu mustien autojen saattuen ja seurueen liikkumisen ajan.

Kiinan ulkoministeriöllä "ei ole aavistustakaan", mistä oli kyse ja ketä oli kyydissä. Matkustajina saattoi olla Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un tai hänen pikkusiskonsa Kim Yo Jong tai suljetun diktatuurin muuta korkea-arvoista johtoa.

Kyseessä saattoi olla varsinaisen vierailun järjestely tai sitten Kiinan ja ja Pohjois-Korean johtajien ensi tapaaminen.

Kiinalaisten politiikan tarkkailijoiden mielestä visiitin huippusalaiset järjestelyt, näyttävät autosaattueet ja ilmeiset tapaamiset valtion vierastalossa Diaoyutaissa Pekingin länsireunalla viittaavat siihen, että diktaattorin pikkusiskoa ei olisi niillä palkittu.

Pitkälle junamatkalle on nyt painavat syyt, oli kyydissä kuka hyvänsä.

Kommunistiset naapurimaat tarvitsevat toisiaan valmistautuessaan lähiviikkojen huipputapaamisiin ja varmistaakseen itselleen hyvät jatkoasemat. Jokaisen on voitettava. Diktatuurit tietävät, kuinka tätä peliä pelataan.

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat valmistelevat tapaamista jo huhtikuulle. Toukokuulle on suunnitteilla varsinainen jättipotti, jos Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen johtajien huipputapaaminen todella järjestyy.

Kiina on odottanut kärsivällisesti hetkeä, jolloin se voi tarjota huolehtivaa apuaan Pohjois-Korean nuorelle diktaattorille, joka ei seitsenvuotisen johtajakautensa aikana ole edeskäynyt ulkomailla.

Kuva: Yaox Dawei / AOP

Kiinan presidentti Xi Jingping on tavannut Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin jo useita kertoja. Xi voi antaa ratkaisevia neuvoja, kuinka Trumpiin kannattaa suhtautua ja miten yleensä huipputapaamisissa toimitaan.

Kiinan neuvot eivät ole ilmaisia. Se asemoi itsensä uudelleen aktiiviseen rooliin Korean niemimaalla ja Aasian suurvaltana.

Vastapalvelukseksi Pohjois-Korea voi antaa Kiinalle jonkinasteisen pääsyn ydinaseohjelmansa seurantaan, mutta tälläkin on hintansa. Pohjois-Korea pyrkii saamaan lievennyksiä kansainvälisiin talouspakotteisiin, joihin Kiinakin on lähtenyt mukaan.

Kiinan asennemuutos on todennäköisesti alkanut kiristää Pohjois-Korean eliitin arkea ja toimeentuloa.

Eteläkorealaisen sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema professori Kim Hyan-wook Etelä-Korean Kansallisesta diplomaattiakatemiasta huomauttaa lisäksi, että presidentti Trumpin jatkuva veivaus omassa hallinnossaan tekee valmistautumisen huipputapaamiseen hankalaksi myös Pjongyangissa.

Yhdysvaltain ulkoministerin ja neuvonantajien vaihto entistä tiukempiin tekijöihin vaatii Pohjois-Koreaa hakemaan sivustatukea ja neuvoja Kiinalta.

Jos Pekingin tapaamisessa todella olivat mukana korkean valtiollisen tason edustajat, niin tieto tästä varmistunee sitten, kun siitä on molemmille osapuolille hyödyllistä kertoa.

Kokemuksesta tiedämme, että Pohjois-Korean edellisen johtajan Kim Jong Ilin hallitessa, hänen Kiinan-vierailustaan kerrottiin vasta, kun erikoisjuna oli kotimatkalla ja ylittänyt maiden välisen rajan.

Pirkko Pöntinen oli Ylen kirjeenvaihtajana Kiinassa vuosina 2004–2006 ja Yhdysvalloissa vuosina 2015–2017.