Hyppää sisältöön

Kittilässä ollaan edelleen puolustuskannalla – ministeriö joutunee oikeuteen puolustamaan pidätyspäätöstään

Valtiovarainministeriö päätti toimia, kun Kittilän kunnanvaltuusto antoi törkeistä virkarikoksista syytettyjen kuntapäättäjien jäädä luottamustoimiinsa.

Kuva: Emilia Malin / Yle

KITTILÄ Kunnanvaltuustolla oli maanantaina edessään esitys, jonka mukaan törkeistä virkarikoksista syytetyt kittiläläiset kuntapäättäjät tulee pidättää luottamustoimistaan välittömästi. Tällainen vaatimus tulee suoraan kuntalaista, totesi muiden muassa Lex Kittilä -lain mukainen selvitysryhmä raportissaan.

Kittilän valtuusto päätti kuitenkin, että syytetyt saavat jatkaa luottamustoimissaan edelleen, kunhan toimivat normaalien jääviyssääntöjen mukaisesti.

Kokouksessa päätöstä perusteltiin muiden muassa niin, että syyttäjän näkemys ei ole koko totuus asiasta. Esimerkiksi Marita Toivanen (vas.) sanoi puheenvuorossaan, että hänelle on jäänyt epäselväksi se, mihin laittomuuksiin nykyinen valtuusto on syyllistynyt.

– Jokainen ymmärtää sen, että jos sanotaan että olet myymälävaras, niin totta kai haluat tietää, että miten niin myymälävaras. Nyt sanotaan, että Kittilän kunnan päätöksenteko on ollut laittomassa tilassa, mutta kukaan ei sano, että mikä on se päätös, joka on laiton. Vaikka tuon selvitysryhmän raportin lukisi monta kertaa, niin ei siitä löydy sitä, että mitä laitonta me tehdään.

Oliko valtuutettuja uhkailtu ennen kokousta?

Toinen asia, joka vaikutti Kittilän valtuustoon, oli kysymys siitä, mitä tapahtuu, jos syytetyt todetaankin virkarikosoikeudenkäynnissä syyttömiksi. Suomen Kuvalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) valtuutettuja on jopa peloteltu sillä, että "väärin äänestäneet" voivat joutua maksamaan korvauksia kunnianloukkauksesta.

Tämän asian oli tuonut esille esimerkiksi Raija Palosaari (kd.) valtuuston kokousta edeltävässä kunnanhallituksen kokouksessa. Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ollut pelottelusta tai uhkailusta vaan yleisestä pohdinnasta.

– Kyselin asiasta, onko näin, että joudutaanko me myöskin vastuuseen, jos äänestämme nämä valtuutetut pois. Kyllä se oli ihan omat ajatukset siinä, koska vastuuseenhan tässä näyttää joutuvan, teki sitten miten tahansa. Tätähän puidaan vielä pitkään. Kyllä me Kittilän kuntapoliitikot olemme aika vaikeassa tilanteessa, Palosaari toteaa.

"Emme halua leimata syytettyjä syyllisiksi"

Kunnanvaltuutetut pitivät myös useita sellaisia puheenvuoroja, joiden mukaan asiaan ei haluttu puuttua, koska se olisi merkinnyt syytettyjen leimaamista syyllisiksi. Esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.) perusteli päätöstä heti kokouksen jälkeen sillä tavalla.

– Toisten perusoikeuksien turvaamiseksi en lähde toisia syyttämään, koska laki sanoo, että pitää olla lainvoimainen päätös ennen kuin voidaan ketään syyttää.

Valtiovarainministeriö aikoo nyt puuttua tilanteeseen ja pidättää syytetyt luottamustehtävistään oikeudenkäyntien ajaksi. Ministeriön mukaan kyse on ns. turvaamistoimesta, jolla turvataan Kittilän päätöksenteon uskottavuus ja luotettavuus, eikä siinä oteta kantaa syytettyjen mahdolliseen syyttömyyteen tai syyllisyyteen.

Prosessi jatkunee vielä pitkään

Valtuutettujen puheiden perusteella on syytä olettaa, että ministeriön tulevasta pidättämispäätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen, jotta asiasta saadaan ennakkopäätös. Pitkää oikeusprosessia odottaa myös Pekka Rajala.

– Tämä varmaan kestää. Ei ole syksyllä ihan vielä tämä asia päätöksessä, Rajala toteaa.

Nähtäväksi jää, suostuuko hallinto-oikeus keskeyttämään pidättämispäätöksen mahdollisten valitusten käsittelyn ajaksi, jos ja kun tällainen vaatimus tulee hallinto-oikeuden käsiteltäväksi.

Lue myös