Alkoholin kulutus sen kertoo: Suomella menee paremmin, sillä ravintoloissa myydyn alkoholin määrä kääntyi nousuun

Virosta tuotiin viime vuonna alkoholijuomia reippaasti aiempaa vähemmän.

alkoholijuomat
punaviinipulloja
– Alkoholinkulutus kertoo, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, sanoo THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson.Sasha Silvala / Yle

Ravintoloissa myydyn alkoholin määrä on kääntynyt nousuun, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista. THL:n ennakkotilastojen mukaan ravintoloissa myytiin viime vuonna 1,2 prosenttia enemmän alkoholia kuin vuonna 2016.

Anniskelumyynti kattoi 13,4 prosenttia kaikesta Suomessa myydystä alkoholista.

THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson pitää ravintolamyynnin nousua merkittävänä, sillä muilta osin alkoholinkulutus Suomessa laski.

Alkosta ja kaupoista myydyn alkoholin määrä väheni 0,7 prosenttia, ja ulkomailta tuodun alkoholin määrä jopa 18,8 prosenttia.

Yli 15-vuotiaat suomalaiset kuluttivat viime vuonna 10,3 litraa alkoholia henkeä kohden sataprosenttisena alkoholina mitattuna, kun vuonna 2016 kulutettiin 10,8 litraa.

Anniskelun kasvu ravintoloissa kertoo Karlssonin mukaan talouden kasvusta.

– Alkoholinkulutus kertoo, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Kun menee paremmin, kuluttamiseen löytyy enemmän rahaa ja se näkyy ravintolamyynnissä. Nyt on pientä valoa tunnelin päässä, kuluttajien usko talouteen on vahvistunut.

Kuluttajien ylimääräinen raha näkyy ravintoloissa käynnin vilkastumisena muutenkin.

Karlssonin mukaan lamavuosina alkoholinkulutus tyypillisesti laskee. Suomalaisten alkoholinkulutus on ollut jatkuvassa laskussa vuodesta 2008 alkaen. Alamäki ajoittuu samaan aikaan talouskriisin puhkeamisen kanssa.

Veronkiristykset yhdessä laskusuhdanteen kanssa ovat keskeisimmät alkoholin kulutuksen laskua selittävät tekijät viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Thomas Karlsson, erikoistutkija, THL

Myös 1990-luvun alussa alkoholin kulutus kääntyi laskuun, kun vielä 1980-luvun nousukaudella se oli ollut reippaassa kasvussa, Karlsson sanoo.

Lisäksi vuosien 2008 ja 2014 väillä alkoholiveroa kiristettiin yhteensä viisi kertaa.

– Veronkiristykset yhdessä laskusuhdanteen kanssa ovat keskeisimmät alkoholin kulutuksen laskua selittävät tekijät viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Alkoholin kulutus väheni viime vuonna kaikissa muissa juomaryhmissä paitsi Long drink -juomissa, joita myytiin 3,4 prosenttia edellisvuotta enemmän, sekä viinien myynnissä, joiden kulutus kasvoi reilun prosentin.

Oluen kulutus väheni 1,5 prosenttia, siiderin 2,1 prosenttia ja väkevien viinojen 0,2 prosenttia. Väkevöityjen viinien kulutus pysyi ennallaan.

Karlsson uskoo, että Suomessa ravintoloista myydyn alkoholin määrä jatkaa sen sijaan kasvuaan.

Uusi, maaliskuun alusta asti voimassa ollut alkoholilaki helpottaa anniskelua monilta osin. Vähittäismyynti ravintoloista sallittiin, anniskeluaikoja pidennettiin ja lupahallintoa kevennettiin.

Viron viinaralli vaimeni

Alkoholin matkustajatuonti on kääntynyt reippaaseen laskuun sen jälkeen, kun alkoholiverotus on kiristynyt Virossa. Ulkomailta Suomeen tuodun alkoholin määrä väheni viime vuonna 18,8 prosenttia.

Viro on kiristänyt alkoholin verotusta hiljalleen jo pidemmän aikaa. Viimeisin veronkorotus tehtiin heinäkuussa, kun oluen verotus (siirryt toiseen palveluun) kiristyi 70 prosenttia.

– Matkustajatuonnin väheneminen kiihtyi sen jälkeen, Karlsson sanoo.

Ulkomailta tuodusta alkoholista noin 40 prosenttia on väkeviä viinoja ja reilu kolmannes panimotuotteita.

Pohjoismaalaisessa vertailussa suomalaiset kuluttavat edelleen eniten alkoholia yhdessä tanskalaisten kanssa. Yli 15-vuotias suomalainen kuluttaa noin 2 litraa enemmän alkoholia kuin ruotsalainen. Määrät mitataan sataprosenttisena alkoholina.

THL julkaisee lopullisesti viime vuoden tiedot alkoholijuomien kulutuksesta huhtikuussa.